Свалявська міська рада

Закарпатської області

Завітавши до Свалявського історичного музею, відвідувач дізнається чимало цікавого про історію, культуру і традиції місцевих жителів

Дата: 02.03.2021 15:28
Кількість переглядів: 780

Експозиція Свалявського історичного музею налічує 1300 експонатів. У фонді музею – книги, періодика, документи, а також предмети народного побуту, якими користувалися мешканці Сваляви та довколишніх сіл, одяг та взуття, характерні для цієї місцевості.

Свалявський музей

Особливу увагу відвідувачів привертають старожитності. У музейній залі можна до найдрібніших деталей роздивитися прядку, за допомогою якої господині виготовляли нитки, ткацький верстат та інші знаряддя праці, що допомагали селянам і ремісникам полегшити щоденну працю. Предмети народного побуту, якими користувалися прадіди і прабабусі сучасних свалявців, – у робочому стані. Екскурсовод демонструє відвідувачам музею, як всі ці старожитності працюють. З розповідей працівників музею можна дізнатися чимало цікавого: наприклад, як в експозиції опинилися чоботи графа Шенборна, за якими особливостями орнаменту на рукавах автентичних сорочок-вишиванок місцевих жінок можна було дізнатися про статус і вік власниці традиційного одягу, в сукнях яких фасонів дефілювали свалявчанки у 30-60-их роках минулого століття.

Школярам екскурсовод неодмінно продемонструє підручники і зошити учнів, які навчалися в школі на початку ХХ століття.

На фотографіях майже сторічної давнини бачимо Сваляву, якої вже немає, – з одноповерховою забудовою у центрі тогочасного села. Там, де сто років тому була приватна забудова, у середині минулого століття виросли багатоповерхівки. У 1957 році Свалява стає містом, в якому інтенсивно розвивається промисловість. А на світлинах центральної частини сучасної Сваляви, датованих 1910 -1930 років, містяни впізнають хіба що дуб та кілька будівель, споруджених у 20-30-х роках минулого століття. Звісно, дуб і сто років тому був місцевим «старожилом» – вік дерева налічує близько 450 років.

Цінність історичних музеїв загалом, і Свалявського зокрема, з-поміж іншого – і в тому, що місцеві жителі мають можливість подивитися на звичні міські пейзажі крізь призму століть, ознайомитися з особливостями побуту попередніх поколінь своїх земляків, а туристи – скласти собі уявлення, які історичні події та історичні постаті залишили по собі слід на цих теренах. 

Адреса музею: м. Свалява, вул. Головна, №33.

Музей працює з 9:00 до 16:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь