Свалявська міська рада

Закарпатської області

Проєкт «Чисте довкілля – здорова громада» на Свалявщині – один зі шляхів вирішення екологічних проблем

Дата: 23.03.2021 15:10
Кількість переглядів: 1644

Фото без опису

Проєкт «Чисте довкілля – здорова громада» на Свалявщині – один зі шляхів вирішення екологічних проблем

 

  Нещодавно відділ освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради провів онлайн-нараду на тему «Чисте довкілля – здорова громада» під головуванням Юрія Григи, керівника Свалявської міської ради, та Едіти Грабар, в.о. начальника відділу освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради.

 

 У нараді взяли участь: в.о. начальника відділу туризму, соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, зовнішніх та внутрішніх зв’язків Свалявської міської ради Іван Русин, експерти Міжнародної організації з питань міграції Катерина Пух та Вікторія Яковець, представники Молодіжної ініціативної групи Євген Береш та Вікторія Степанова, керівництво, вчителі та учні 16 ЗЗСО Свалявської ТГ та Свалявської школи мистецтв.

 

  На нараді обговорювали питання реалізації проєкту «Чисте довкілля – здорова громада» як вирішення екологічної проблеми, а також встановлення нових сміттєвих баків для сортування пластику, прес для ПЕТ, макулатури, жерстянок. Крім того, присутнім розповідали про дороговартісний безпілотник, який працюватиме на території громади.

 

   Насамперед Юрій Юрійович зосередив увагу присутніх на таких питаннях: наведення та дотримання порядку на території Свалявської ТГ; необхідність залучення громади до сортування сміття; проведення відповідної виховної роботи зі збереження навколишнього середовища у закладах освіти та культури громади.

Він зазначив, що ні для кого не секрет, що нині Україна знаходиться в 10-ці лідерів сумного антирейтингу країн, що потерпають від сміття. Усі розуміють, що якою б привабливою зовнішньо не була Свалява, насолоджуватися краєвидами міста, де з кожної вулиці на туристів визирають баки чи урни, захаращені сміттям, жоден турист не захоче. Безперечно, кожен житель нашої країни мріє бачити державу сталою, розвинутою, а головне – екологічно безпечною.

 

  Нараду продовжив магістр екології Свалявського ТФК НУХТ Євген Береш, зазначивши, що вже через кілька місяців у Сваляві стартуватиме кампанія з роздільного сортування побутових відходів. Він разом із туризмознавчинею Вікторією Гуйван, студенткою правничого факультету одного з празьких університетів Юліанною Сокач, журналісткою Наталією Малетич, керівником відділу збуту однієї з дистрибуційних компаній Едуардом Єжеком, професійним оператором відео- й фотозйомки, митцем та блогером Василем Петрусом та ще двома десятками амбітних та цілеспрямованих молодих людей не тільки успішно зробили перші впевнені кроки на шляху до вирішення екологічної проблеми несанкціонованих сміттєзвалищ, а й домоглися передачі на баланс Свалявської ТГ квадрокоптеру DJI Mavic2 Pro, не витративши при цьому жодної української копійки.

 

  Він із гордістю зауважив, що у Сваляві буде дрон, за допомогою якого методом картографування згодом вдасться створити екологічну мапу міста. На ній не тільки позначатимуться проблемні у екологічному плані осередки Сваляви, але й туристичні «родзинки» мальовничого регіону Срібної землі. А отже, якщо не зараз, то у майбутньому, проводити тут своє дозвілля з користю для здоров’я й насолодою для душі будуть не тільки гості, а й сотні мешканців знаного колись на всю країну курортного регіону.

 

  Експерт Катерина Пух пояснила, що вся справа полягає у надмірній кількості пластику. Саме ініціатори екологічного проєкту, що реалізується у співпраці з Міжнародною організацією з міграції та головою Свалявської ОТГ Юрієм Григою «Чисте довкілля – здорова громада» знають, як зробити місто чистим. Для цього очищену від етикетки чисту пляшку потрібно зменшити у об’ємі, максимально витиснувши з неї повітря. У такому вигляді тара буде придатною для вторинної переробки. Так ПЕТ відправлятиметься на переробку. Початкова сума гранту для Молодіжної групи Свалявської ТГ збільшилася із 110 до 160 тисяч гривень. Крім того, у місті нарешті з’явилися баки для збору пластику. Крім вулиць міста, вони вже розміщені у 6-ти закладах загальної середньої освіти та культури по всьому місту.

 

   Едіта Василівна звернулася до педагогічних працівників та учнів, до яких члени проєкту «Чисте середовище – здорова громада» теж завітають. Вона зазначила, що їм не тільки розкажуть, а ще й за допомогою електронної презентації наочно продемонструють, якими баками для пластику користуватимуться спраглі до пізнання та небайдужі до стану навколишнього середовища здобувачі освіти вже найближчим часом. Очільниця освітньої та культурної галузей громади  зазначила, що виховання особистості починається з раннього віку: дитина повинна усвідомлювати, що охайність нашої громади починається з кожного з нас. Вона також зазначила, що хто, як не педагоги, повинні закладати у свідомості дітей необхідність бережного ставлення до природи, тваринного світу, які нажаль зараз потерпають від загарбницького ставлення до них людини. Бог дарував людині розум для того, щоб вона вміло розпоряджалася природніми ресурсами, а не безпощадно знищувала їх.

 

  Насамкінець Іван Русин наголосив, що особи, які не дотримуються чистоти, навмисне викидаючи відходи у несанкціонованих місцях, каратимуться. за порушення: «сміттярі» платитимуть із власної кишені, а штрафи використовуватимуть для купівлі нових сміттєвих баків, які з часом будуть встановлені на вулицях не лише Сваляви, але й у перспективі – всієї Свалявської ТГ.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь