Свалявська міська рада

Закарпатської області

Дві конструктивні наради чиновників, доручення до екосходин та результативні полювання на паліїв сухої трави, або Чим знаменувалася для мешканців Свалявської ОТГ остання декада березня?

Дата: 01.04.2021 15:46
Кількість переглядів: 1200

Фото без опису

Дві конструктивні наради чиновників, доручення до екосходин та результативні полювання на паліїв сухої трави, або Чим знаменувалася для мешканців Свалявської ОТГ остання декада березня?

 

Надзвичайно плідною на робочі зустрічі, конструктивні діалоги та екологічні челенджі видалася остання декада березня для мальовничого куточку Мукачівщини – Свалявської ТГ. Так, одразу дві наради за участі очільників відділу туризму, соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, зовнішніх та внутрішніх зв’язків Свалявської міської ради Івана Русина та відділу освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Едіти Грабар відбулися 23 березня у великому залі засідань Свалявської адмінбудівлі на площі Головній.

 

Під час першої робочої зустрічі свою думку щодо кроків, які могли б суттєво вплинути на ефективність робочого процесу, посадовцям висловлювали працівники закладів культури та бібліотечних установ. Відтак, найчастіше звучали питання про необхідність безперебійного доступу до мережі Інтернет, зміцнення матеріально-технічної бази через заміну старих дерев’яних вікон на сучасні енергозберігаючі віконні профілі у одній із сільських бібліотек Свалявської громади.

Вислухавши низку нагальних проблем, із якими стикаються діячі культури та хранителі джерел мудрості, чиновники пообіцяли в найкоротші терміни докласти максимум зусиль для їх вирішення, натомість попросивши присутніх приділити увагу облагородженню надвірної території поблизу своїх робочих місць.

 

– Ні для кого не є таємницею, що весняні «місячники благоустрою» стали для усіх нас доброю традицією. Я дуже хочу, аби сьогодні за цією шаблонною фразою ви почули не просто вимову звичайних, буденних і часто навіть сповнених пафосу слів, а справжній заклик до дії. Ми всі маємо усвідомити: до брудного міста жоден турист їхати не захоче. Але про екологію нашого краю маємо турбуватися не лише заради туристів, а насамперед заради здорового та щасливого майбутнього власних дітей. Приділивши кілька годин для прибирання прилеглих до ваших будинків чи місця роботи територій, ви отримаєте чудову можливість долучитися до весняного місячника благоустрою «Чисте довкілля», тим більше, що на території громади вже реалізується екологічний проєкт, що фінансується за кошти МОМ та Посольства Великобританії в Україні, – наголосив, завершуючи нараду з представниками бібліотек та закладів культури Іван Русин.

 

Що це за проєкт, і як стало можливим, аби ідею Молодіжної ініціативної групи Свалявської ОТГ реалізовували за кошти Великої Британії, розповімо у цій же статті трохи згодом, ну а поки повідаємо про перебіг іншої наради, що відбувалася цього ж дня при начальникові відділу туризму, соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, зовнішніх та внутрішніх зв’язків Свалявської міської ради Іванові Русину та начальниці відділу освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Едіті Грабар за участі працівників ЗДО ЗПО, ЗЗСО Свалявської ОТГ і не тільки їх.

 

Говорили тут і про консолідовану співпрацю між працівниками культурної сфери та освітянами, про важливість економії енергоресурсів у період канікул та карантину, про дотримання норм та державних стандартів щодо збалансованого харчування школярів і дошкільнят.

 

– Колись питаннями щодо організації різноманітних заходів, особливо якщо йшлося про методичну роботу, з якою всякчас стикаються сіячі розумного, доброго, вічного, займалися працівники методичного кабінету райдержадміністрації.

 

Однак, враховуючи нову форму територіального устрою та управління, кадрова необхідність у таких спеціалістах перестала, кажучи образно, бути №1 на «порядку денному» у списку затребуваних освітянських вакансій, їхні обов’язки поділили між собою працівники двох освітніх установ – Будинку школярів та Свалявської дитячо-юнацької школи мистецтв. Тому прошу не дивуватися, що очільники цих закладів звертатимуться до вас по допомогу. Знайте: враховуючи об’єднання окремих раніше відділів, такі дії є виваженими та узгодженими. Ми про все це знаємо, і віднині закликаємо вас діяти як одна злагоджена команда, – повідала освітянам про зміни Едіта Грабар.

 

І хоч такий непопулярний, на перший погляд, крок, як «скорочення», зменшив видатки, передбачені на виплату заробітної плати, втім, як кажуть, «не кадровою оптимізацією єдиною». Відтепер проводити перевірки того, як і скільки можуть зекономити на енергоносіях в освітніх установах (тобто наскільки ефективно дотримуються у закладах освіти принципу раціонального використання енергії як під час навчального процесу, так і поза ним), відтепер буде уповноважена особа. Про це під час свого виступу повідомив Іван Русин, а Едіта Грабар додала, що новопризначений інспектор уже отримав перші робочі завдання, тож відповідні перевірки закладів освіти розпочнуться вже найближчим часом.

 

Попри очікуваний резонанс, директори та працівники освітніх установ до такого повідомлення поставилися з розумінням, адже всі чудово розуміють: дотримуючись низки нескладних правил, порушень, а відповідно і можливих проблем, ні у кого не буде. Крім того, «+1» до кадрового потенціалу не може не тішити.

Не оминули увагою і діяльність Інклюзивно-ресурсного центру. Про професійні тонкощі роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби, а також важливість розробки Індивідуальної програми розвитку для нормальної освітньої і соціальної реабілітації підопічних ІРЦ, вихованців ЗДО, учнів ЗЗСО та ЗПО, які мають особливі освітні потреби, говорила під час свого виступу директорка комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Свалявської міської ради» Жанна Вальо.

 

– Найкраще про освітні і не тільки освітні, а часто й психологічні потреби «особливих» дітей відомо тільки вчителям, асистентам учителя та педагогам, які проводять корекційно-розвиткові заняття, постійно працюючи з тими, хто ці потреби має. Хіба лікарі, які, оглянувши дитину і поставивши їй діагноз один раз, проводять зі своїми маленькими пацієнтами стільки часу, як учитель та асистент учителя, які, побачивши записаний у картці діагноз, постійно досліджують і характер, і особливості поведінки своїх учнів, і можливості їхнього розвиткового та творчого потенціалу, які весь час примножують? Ні. Чи всі батьки тих дітей, які мають особливі освітні потреби, усвідомлюють, які методи та практики будуть позитивно впливати на розвиток їхніх дітей? Теж ні. Проте освітянам та працівникам ІРЦ добре відомі чи не всі потреби, які мають такі особливі дітки. Так подумали у МОНУ і вирішили: якщо ми знаємо, що необхідно нашим учням та вихованцям, то маємо самостійно розробляти індивідуальні програми розвитку (ІПР) з урахуванням потрібних дидактичних матеріалів для кожної дитини з особливими освітніми потребами. І це рішення МОНУ, я, як керівник ІРЦ, повністю підтримую, тому попрошу вас, шановні колеги, у разі необхідності чи ненаявності таких ІПР скласти їх відповідно до рекомендацій, що містяться на сайті Міністерства освіти й науки України, вже найближчим часом. Тільки так ми зможемо гарантувати не тільки успішне функціонування освітнього процесу, а й сталий розвиток особистості та щасливе майбутнє наших підопічних.

Присутніми на нараді з представниками позашкільних, дошкільних освітніх закладів та закладів загальної середньої освіти були і учасники Молодіжної ініціативної групи Свалявської ОТГ Євген Береш та Вікторія Степанова.

 

– Від імені усіх членів Молодіжної ініціативної групи хочу висловити подяку голові Свалявської міської ради Юрію Гризі, очільнику комунальної підприємства «Виробниче управління комунального господарства» м. Свалява Павлові Немешу та його заступникові Антону Чонці, начальниці відділу освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради Едіті Грабар за допомогу в реалізації цього проекту. Чесно кажучи, навіть отримавши письмове підтвердження про те, що ми таки виграли грант на суму 110 тисяч гривень, яку потім ще й збільшили до 155 тисяч, ми все одно не могли повірити у те, що проєкт вдасться втілити в життя, але завдяки вдало організованій співпраці з відділом освіти, молоді, спорту та культури Свалявської міської ради та безпосередньо його очільниці Е.В. Грабар, нам не тільки вдалося виконати всі компоненти проєкту, а й зацікавити як директорів освітніх установ, так і працівників навчальних закладів у необхідності правильного сортування відходів. Дякую вам за це, – мовила до присутніх голова МІГ Свалявської ОТГ Вікторія Степанова і передала слово своєму колезі, магістру екології Свалявського ТФК НУХТ Євгенові Берешу.

 

– Отже, ви вже знайте, що ми стали переможцями грантового конкурсу МОМ «Долучайся, взаємодій, створюй: молодь за розвиток сталих та згуртованих громад» і таким чином змогли реалізувати свій проект – «Чисте довкілля – здорова громада». Але крім металевих та картонних баків для сортування, що з’явилися на вулицях і у деяких навчальних ЗЗСО м. Сваляви, та пресу для пресування пластику на баланс Свалявської громади передано сучасний безпілотний літальний апарат MAVI–RІІ. Я навмисне не називаю ані назви вулиць, ані заклади загальної середньої освіти, де вже стоять металеві та картонні баки, призначені для сортування пластику (інформацію про місце локації можна знайти на сторінці «ЕкоСвалявщина» у соціальній мережі Фейсбук та однойменній VIiber-спільноті. – Авт.), але роблю це не тому, що це секретна інформація, а тому, що разом із керівництвом та структурними підрозділами Свалявської міської ради плануємо розвивати межі проєкту.

 

Відтак заплановано, що картонні контейнери з’являться у всіх навчальних закладах міста та сільських населених пунктів, які входять до складу Свалявської ОТГ. Така сама доля «помноження» чекає і на металеві контейнери. Тож, як кажуть, «уже зовсім скоро…», а директори тих навчальних установ, які згідно з проєктом вже отримали відповідне устаткування, після завершення наради зможуть отримати ще й роз’яснювальні плакати, на яких розміщено інформацію щодо правильного сортування відходів.

 

А зараз хочеться розповісти вам про сучасний дрон, який допоможе нам не тільки у виявленні несанкціонованих стихійних сміттєзвалищ та у майбутньому – створенні екологічної карти нашого міста, а й значно полегшить роботу з виявлення сезонних паліїв сухостою та іншого сміття для працівників відповідних служб. Крім того, цей безпілотник, орієнтовна вартість якого разом із повним арсеналом комплектуючого обладнання становить близько 95 тисяч гривень, у подальшому може бути використаний і в роботі рятувальників.

 

Ну а щоб зробити громаду чистішою, привабливішою, а отже – і багатшою як для її мешканців, так і для туристів, пропоную усім долучитися до екологічної акції у рамках місячника благоустрою «Громада – за чисте довкілля», – закликав присутніх член МІГ, магістр екології Свалявського ТФК НУХТ Євген Береш.

 

До порад фахового еколога не тільки на словах дослухалися, а вже за кілька днів активно до місячника з благоустрою долучалися представники держаних, освітніх та приватних установ, і не тільки вони, а й учителі, працівники сфери обслуговування, чиновники державних органів влади, люди різного віку та соціального статусу, долучаючись до екоакції «Громада – за чисте довкілля».

Ну а члени Молодіжної ініціативної групи Свалявської ОТГ стали справжніми «зірками», мас-медіа, бо репортажі про них вже зробили кілька регіональних інтернет-видань, канали «Перший кабельний», «ICTV» та газета «Експрес». Та головне – при першому ж тренувальному польоті екоактивісти «вполювали» палія сухостою і простежили за порушником закону аж до ймовірного місця його проживання. Ці дані були передані співробітникам відповідних служб, а вже через кілька днів безпілотник MAVI–RІІ послужив добру службу і у складі команди з представників поліції та підрозділу МНС знову зафіксував на території Свалявської ТГ незаконних паліїв, до яких було вжито відповідні заходи. Та в Молодіжній ініціативній групі Свалявської ТГ запевняють, що це лише початок. Тож далі буде…

P.S. Більше про результати екологічного патрулювання за участю Молодіжної ініціативної групи Свалявської ОТГ та те, яке покарання чекатиме на незаконних підпалювачів і сміттярів, читайте у соціальній мережі Фейсбук у спільноті «ЕкоСвалявщина».

 

Наталія Малетич, 

журналіст "Вісті Свалявщини"



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь