Свалявська міська рада

Закарпатської області

«Суму, не використану на заробітні плати працівникам міської ради і закладену у видатковій частині бюджету громади, передбачено спрямувати на ремонти доріг», – Ганна Кеменяш

Дата: 25.05.2021 19:36
Кількість переглядів: 1470

Фото без опису

Інтерв’ю з начальником відділу фінансів Свалявської міської ради Ганною Кеменяш

Надходження коштів до дохідної частини бюджету – головний фактор, який впливає на розвиток кожної громади. Тож, на які темпи розвитку Свалявської територіальної громади можна розраховувати у 2021 році? На це та інші питання відповідає начальник відділу фінансів Свалявської міської ради Ганна Кеменяш.

– Ганно Іванівно, з чого складається і за рахунок яких надходжень наповнюється бюджет територіальної громади?

– Бюджет громади складається із доходів та витрат. Дохідна частина бюджету наповнюється за рахунок надходжень від сплати податків та зборів до бюджету громади та коштів субвенцій, наданих із державного та обласного бюджетів. Основними бюджетонаповнюючими податками є: податок та збір на доходи фізичних осіб, єдиний податок, акцизний податок, податок на нерухоме майно, земельний податок.

З державного та обласного бюджетів надходять освітня субвенція, дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров’я, субвенції на підтримку інклюзивної освіти, на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.

Загальний обсяг видатків бюджету громади на 2021 рік передбачено у сумі 242 млн. 651 тис. 700 гривень.

– Який бюджет розвитку громади на 2021 рік?

– Видатки бюджету розвитку на здійснення заходів із будівництва, реконструкції, капітального ремонту об’єктів виробничої, комунікаційної та соціальної інфраструктури становлять 6 млн. 249 тис. 600 гривень.

– Як фінансуються ремонтні роботи?

– Поточні ремонти фінансуються за рахунок коштів загального фонду, а капітальні ремонти – із бюджету розвитку.

– Яким чином розподіляються кошти загального фонду?

– Рішення щодо виділення коштів на ті чи інші цілі приймають депутати міської ради на сесії. Апарат міської ради готує проєкти всіх рішень, що виносяться на обговорення до сесійної зали, у тому числі – з бюджетних питань. Депутати попередньо обговорюють ці проєкти на засіданнях постійних депутатських комісій, зазвичай, – відповідно до тематики рішень. Скажімо, фінансові питання виносяться попередньо на обговорення бюджетної комісії. Хід засідання протоколюється, враховуються висловлені депутатами-членами комісії пропозиції, а потім проєкти рішень із запропонованими профільною комісією змінами виносяться на обговорення усього складу депутатського корпусу на сесію міської ради. За кожен проєкт депутати голосують. Якщо він набирає потрібну кількість голосів – рішення прийнято.

Протягом року час від часу виникає потреба вносити зміни до бюджету. Наприклад, наразі маємо економію коштів по заробітній платі працівників міської ради. Міський голова Юрій Грига ініціює спрямування коштів у сумі 1 млн. 50 тис. грн. на інші потреби. Тож готуємо відповідний проєкт рішення на найближчу сесію, яка має відбутися 28 травня, про виділення 1 млн. грн. на поточний ремонт доріг у Сваляві та селах громади, а 50 тисяч гривень – на потреби Свалявської дитячо-юнацької спортивної школи, вихованці якої беруть участь у спортивних змаганнях різного рівня і часто займають на них призові місця. До слова, у бюджеті громади закладено кошти у сумі 1 млн. грн. для проведення поточного ремонту вулиць. Частину з них днями розпочали лагодити.  

– А як виникла економія коштів, передбачених на заробітну плату працівникам міської ради?

– Штатним розписом передбачено 85 працівників міської ради. Станом на 1 травня у міській раді працює 58 осіб. Окремі фахівці працюють із подвійним навантаженням. Саме тому міський голова преміював цю категорію працівників міської ради. Враховуючи суму, витрачену на премії, все одно залишається сума, не використана на заробітні плати і закладена у видатковій частині бюджету громади. Ось ці кошти за пропозицією міського голови Юрія Григи передбачається витратити на благоустрій і розвиток дитячого і юнацького спорту в громаді. Якщо, звісно, таку ініціативу підтримають депутати міської ради.        

– Що міська рада може зробити для збільшення надходжень до бюджету громади?

– Органи місцевого самоврядування мають дбати про забезпечення сприятливого бізнес-середовища, щоб потенційні інвестори виявили бажання відкривати нові ресторани, готелі, підприємства, а отже, створювати нові робочі місця. Для цього варто забезпечувати  належний стан доріг, інженерних комунікацій, проведення благоустрою тощо.  

Створення умов для появи нових підприємств на території громади і, як наслідок, – забезпечення жителів робочими місцями є одним із пріоритетних завдань органів місцевого самоврядування.

                                                                                                  Відділ загальної та організаційної роботи


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь