Свалявська міська рада

Закарпатської області

ЗВІТ В.О. СВАЛЯВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ МИРОСЛАВИ СКРИПИНЕЦЬ ЗА 2023 РІК

Дата: 06.02.2024 14:23
Кількість переглядів: 197

Шановні мешканці Свалявської міської територіальної громади!
Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» пропоную вам звіт про роботу за 2023 рік.
Як відомо, 8 листопада 2023 року виповнюється 2 роки, як я виконую обов’язки Свалявського міського голови. З цих двох років тільки неповні чотири місяці я очолювала громаду у мирний час, з 24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення росії в Україну. З огляду на це слід наголосити: більшу частину часу я виконую обов’язки Свалявського міського голови у період воєнного стану і це має визначальний вплив на пріоритети Свалявської міської ради як органу місцевого самоврядування, і мої – як керівника громади. 
У звітному періоді роботи міської ради, її виконавчого комітету та виконавчих органів ради, поряд із першочерговими завданнями виконання бюджету, економічного розвитку та життєзабезпечення громади, найпріоритетнішими стали підтримка армії та вимушених переселенців, які, втікаючи від жахіть війни, знайшли прихисток у нашій громаді. 



Виконання бюджету
Для реалізації проєктів, фінансування програм, забезпечення потреб закладів освіти, культури, охорони здоров’я, утримання об’єктів, які перебувають у комунальній власності громади, а також потреб комунальних установ, комунальних підприємств необхідно мати достатньо коштів. Із цим завданням Свалявська громада успішно справляється.
За власними доходами загального фонду бюджет громади за 2023 рік виконано на 103,6%. При плані надходжень 130 323,0 тис. грн. фактично надійшло  135 031,0 тис. грн. 
За відповідний період профінансовано видатків в сумі 77 427 089 грн., а саме: загальний фонд — 70 170 266 грн., спеціальний фонд — 7 256 823 грн. 
В першу чергу проводилось фінансування видатків по захищених статтях, а саме: на оплату праці і нарахування на заробітну плату та на оплату спожитих комунальних послуг та енергоносіїв.
На звітний період в УДКСУ у Свалявській громаді кредиторська заборгованість відсутня.
Отримано благодійної (гуманітарної) допомоги в сумі 3 567 816 грн.
Підтримка ЗСУ
Свалявська міська рада активно підтримує військових у рамках програми соціальної підтримки ветеранів, військовослужбовців та членів їх сімей.
За особисті кошти працівники Свалявської міської ради у серпні 2023 року придбали за передали військовим два автомобілі. 
У бюджеті громади передбачені кошти на лікування і реабілітацію поранених учасників бойових дій. Одноразову матеріальну допомогу отримують сім’ї загиблих військовослужбовців, фінансується з бюджету громади й спорудження пам’ятників загиблим Героям. 
Поруч з адмінбудинком Свалявської міської ради встановлені стенди з портретами наших захисників-односельців, які загинули у 2022-2023 роках, виконуючи свій військовий обов’язок.  
Підтримка ВПО
Свалявська громада продовжує створювати умови для тимчасового проживання внутрішніх переселенців. Зокрема, в рамках Меморандуму про співпрацю та партнерство між Свалявською міською радою та Закарпатською обласною організацією ТОВ Червоного Хреста України здійснили капітальний ремонт адмінбудівлі Стройненської сільської ради для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб (загальна вартість робіт понад 1,8 млн. грн.).
Для відновлюваних робіт на деокупованих територіях Херсонської області із бюджету громади направили 200 тисяч гривень. Створили реєстр вільних виробничих площ та потужностей на території громади, аби зацікавити представників бізнесу із зон бойових дій можливістю розмістити своє виробництво на території Свалявської громади. Наразі на території громади провадять підприємницьку діяльність 5 релокованих суб'єктів господарювання. А це – додаткові податки у місцевий бюджет та робочі місця для мешканців громади.
Налагодження ефективного управління комунальним майном
Серед пріоритетів міської ради також ефективне управління комунальним майном Свалявської громади. 
Від послуг надання в оренду майна комунальної власності до бюджету громади  у 2023 році надійшло 1 268 538 гривень із ПДВ. 
Соціальна допомога мешканцям громади
У рамках Програми соціального забезпечення та соціального захисту населення «Турбота» на потреби мешканців громади було виділено 1 220 478 грн. 
Безкоштовним гарячим харчуванням у закладах загальної середньої освіти охоплено учнів 1-4 класів та учнів 5-11 класів із числа пільгових категорій. Від плати за харчування звільнено 364 дітей. У закладах дошкільної освіти Свалявської громади від плати за харчування звільнені 109 вихованців, з них на 50 % - 52 дитини і на 100 % – 57 дітей.
Комфорт для учнів шкіл та вихованців дитячих садків
У 2022-2023 навчальному році у закладах дошкільної освіти Свалявської міської ради здійснили поточні ремонти на загальну суму 803 731 грн., у закладах загальної середньої освіти – на загальну суму 1 964 740 грн.
На ремонт даху Свалявської гімназії № 1 було виділено 889 448 грн., на капітальний ремонт даху Свалявського ЗДО № 6 – 1 964 740 грн.
Підтримка комунальних установ та підприємств
Вагомою статтею витрат Свалявської громади є фінансування потреб комунальних установ, комунальних підприємств та некомерційних комунальних підприємств. 
За 2023 рік кошти з бюджету громади були спрямовані для:
•    КНП «Свалявський стоматологічний центр» – 256 903 грн.,
•    КО «Свалявський МТЦСО» – 2 530 774 грн.,
•    КНП «Свалявська міська лікарня» – 10 627 478 грн., в т. ч. спецфонд — 4 999 000 грн.,
•    КП «ВВ» – 5 786 918 грн., в т. ч. спецфонд — 160 118 грн.,
•    КУ «Свалявський міський трудовий архів» – 494 575 грн.,
•    КП «ВУКГ» – 10 175 552 грн.,
•    КНП «ЦПМСД» – 4 080 798 грн.
Захист інтересів громадян у правовому полі
Захищаючи інтереси громади, отже, всіх її жителів, Свалявська міська рада активно проводить претензійно-позовну роботу. Станом на 12.10.2023 року до бюджету Свалявської міської територіальної громади надійшло 794 432,38 грн. Решта судових справ знаходяться на стадії судового розгляду, перегляду та виконання. 
Міжнародна співпраця
Свалявська міська рада налагоджує співробітництво з міжнародними донорськими організаціями з метою залучення додаткових фінансових ресурсів у розвиток громади. 
Завдяки участі у різноманітних програмах, коштом донорів придбали електрозварювальний апарат для КП «Водопостачання та водовідведення» Свалявської міської ради на загальну суму 4 000 дол. США (123,1 тис. грн.), закупили гідродинамічну машину для прочищення труб, вартість якої складає 444 тис. грн. У рамках співпраці з Міжнародною організацією з міграції, за фінансування уряду Канади, комунальне підприємство «Водопостачання та водовідведення» отримало необхідне обладнання та матеріали (генератори, STARLINK, насосне обладнання тощо) на загальну суму понад 2,2 млн. грн. 
У січні 2023 року Свалявська міська рада приєдналась до Європейської ініціативи «Угода мерів-Схід», у межах якої реалізовуватимуться заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності та росту використання відновлювальних джерел енергії. Угода мерів розширює можливості громади отримати технічну допомогу та підвищити свій потенціал у рамках програм енергозбереження і розвитку альтернативних джерел генерації енергоресурсів. 
У 2023 році Свалявська громада отримала благодійну гуманітарну допомогу від партнерів. Це були автобус для ЗЗСО №4 та вантажний автомобіль із надбудовою для транспортування відходів для КП ВУКГ, предмети та обладнання для облаштування колективного центру для ВПО у с. Стройне,
комп’ютерна та організаційна техніка в рамках реалізації проєкту МОМ для працівників міської ради, структурних підрозділів та підпорядкованих комунальних установ, джерела живлення для безперебійної роботи органів місцевого самоврядування.
Розвиток культури, туризм та благоустрій
З метою покращення туристичного іміджу краю та для включення до електронного реєстру пам’яток нерухомої спадщини України, виготовлено облікову картку та охоронний договір пам’ятки архітектури національного значення – «Михайлівська церква дерев’яна у Бистрому» 1759 р. Сформовано опис культурних цінностей і предметів, які там зберігаються й передано на затвердження Міністерству культури та інформаційної політики України.
До пріоритетних напрямків роботи також належить благоустрій, впорядкування території Свалявської громади. Щоденно, щоб підтримувати порядок у населених пунктах громади комунальники виконують значний обсяг робіт. 
Працівники КП ВУКГ регулярно проводять роботи із заміни несправних ламп у ліхтарях вуличного освітлення на сучасні економні LED-лампи. У 2023 році було замінено 82 шт. у  с. Росош, с. Дусино, на міських вулицях Головна, Митрака, Сковороди, Возз’єднання, Машкіна, Промислова, Берегівська, Незалежності.
Крім цього, комунальники встановили 17 штук на вул. Головна, вул. Туряниці, вул. Шерегіїв, вул. Ступки, вул. Б. Хмельницького.
Також працівниками КП «Виробниче управління комунального господарства» були повністю змонтовані нові лінії на вулицях Ступки, Князя Лаборця, Берегівська і замінені повітряні лінії на вул. Волошина, замінене обладнання підстанції ТП-78, замінене реле часу в с. Мартинка, с. Лопушанка.
У 2023 році, з огляду на те, що частина лавок у місті була пошкоджена, спільно з керівництво КП ВУКГ вирішили замінити їх на нові. На вул. Головна, за фінансової допомоги місцевих підприємців-благодійників, встановили 15 лавок. На тротуарі по вулиці Головній було облаштовано нову зону відпочинку: довкола верб встановлено кругові лавки, висаджено молоді дерева, переукладено бруківку. На замовлення комунальників виготовили 17 лавок і 25 урн, які встановили у парку ім. І. Франка. 
Комунальниками також виконали роботи з демонтажу покриттів та основ бруківки, розбиранню бортових каменів, улаштування бруківок, улаштування основ під тротуари із щебеню, установлення бортових каменів природних на цементну суміш.
Вищевказані роботи проведені на вул. Головній та Шерегіїв, на території площею 1153 кв. метри. Облаштовано три переходи на проїзд зі встановленням труб, встановлено 9 опор під дорожні знаки, встановлено 16 таких знаків. 
Також були завершені роботи щодо перенесення поховання з центру міста на місцевий цвинтар. 
Очищено кювети на вулицях Шевченка, Шерегіїв, І. Франка, частині вулиці Бистрянської та Соборної (Першотравневої), здійснено виправлення профілю дороги з додаванням щебеню у с. Росош і с. Дусино.
Проводились роботи на вулиці Ліни Костенко з використанням автогрейдера.
Працівниками КП ВУКГ регулярно проводяться роботи щодо утримання в належному стані кладовищ, парків та скверів на території Свалявської громади, а також виконуються інші поточні завдання щодо впорядкування та благоустрою території населених пунктів громади.
Залучення додаткових фінансових ресурсів
З метою залучення додаткових фінансових ресурсів у розвиток громади Свалявська міська рада налагоджує співпрацю з Данією, в рамках участі у Мережі партнерства (за Програмою «U-LEAD» з Європою) з муніципалітетом Гульборгсунн. Долучилася до «Конкурсу грантів для надання підтримки громадам, вразливим групам населення та особам, що потребують допомоги в Україні» в межах Програми ООН. 
В рамках конкурсу «Малих грантів» Словацького агенства міжнародного розвитку та співробітництва реалізуються проєкти облаштування в інклюзивно-ресурсному центрі м. Сваляви для дітей з особливими освітніми потребами кімнати Монтессорі та сенсорної кімнати (вартістю 35 518 євро, це понад 1,4 млн. гривень). Ще один проєкт передбачає влаштування багатофункціонального спортивного майданчика на території Свалявського ЗЗСО № 1 (грант 10 000 євро, це 400,0 тис. гривень), вартість майданчика – понад 1,1 млн. грн.).
Ремонт доріг у громаді
Найбільш проблемним питанням на сьогодні залишається благоустрій та ремонт вулиць і доріг на території громади. Поетапно, за підтримки депутатського корпусу, упродовж останнього року виділяються кошти місцевого бюджету для цих потреб.
На ремонт доріг громади у 2023 році було профінансовано 6 237 440 грн., в т. ч. спецфонд — 79 997 грн., а саме:
м. Свалява, пл. Головна — 48 723 грн.,
м. Свалява, вул. Небесної Сотні — 199 105 грн.,
м. Свалява, вул. Л.Українки — 199 900 грн.,
м. Свалява, вул. Шерегія — 198 355 грн.,
м. Свалява, вул. Київська — 132 698 грн.,
м. Свалява, вул. Старолюбовнянська — 997 332  грн.,
м. Свалява, вул. Діонізія Дребітка — 198 100 грн.,
м. Свалява, вул. І.Франка — 621 002 грн.,
м. Свалява, вул. Пирогова — 199 834 грн.,
м. Свалява, вул. Шевченка — 2 269 529  грн.
На кошторисні документації на поточний ремонт доріг витрачено 24 000 грн., на технічний нагляд по поточних ремонтах доріг — 68 865 грн.
Окрім того було здійснено співфінансування ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області» на вул. Першотравнева в м. Свалява в розмірі 1 000 000 грн.
Також на розробку робочого проекту «Капітальний ремонт вул. Шевченка у м.Свалява. Коригування» було виділено 79 997 грн.
Висновки
Попри повномасштабне російське вторгнення, у результаті злагодженої роботи міської влади, депутатів, членів виконавчого комітету, працівників виконавчих органів міської ради, установ, закладів, підприємств, організацій міської комунальної власності, волонтерів, кожного жителя, Свалявська міська громада справилася з викликами умов воєнного стану та значних фінансових обмежень й продемонструвала готовність вирішувати складні завдання.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.