Свалявська міська рада

Закарпатської області

Пам’ятник дерев’яної архітектури XVI-XVIII ст. – Михайлівська церква

Дата: 16.02.2021 17:07
Кількість переглядів: 1046

Пам’ятник дерев’яної архітектури XVI-XVIII ст. – Михайлівська церква

Справжній шедевр зодчества нашого краю

Фото без опису

Більше чотирьох століть стоїть на одній із вулиць Сваляви пам’ятник дерев’яної архітектури — церква, що дивує наших сучасників високою майстерністю стародавніх будівничих. За переказами, збудована без жодного гвіздка, вона несе звістку із сивої давнини, служить прикладом уміння і неабиякої винахідливості та майстерності людей, що працювали на стику давніх віків, церква і зараз живить духовістю парафіян, служить взірцем поклоніння Всевишньому, любові і поваги до нього.

Ще у радянські часи будівля цього храму була зареєстрована як пам’ятник архітектури. А місце для церкви знайшли наші предки на одному з найвищих пагорбів міста задля того, аби Божий дім було видно здалеку і чисті переливи дзвонів розносилися на все довкілля. І будівничі, безперечно, вірили, що ті, хто заходитиме в храм, відчуватимуть радість спілкування з Богом і полегшення від молитви і розкаяння.

Михайлівська церква в м. Сваляві, мікрорайоні Бистрий, розташована при вулиці на пагорбі на старому цвинтарі.

Церква тризубна, тридільна, з бароковою вежею над бабинцем. Її план складають три зруби, розташовані на осі захід-схід. Церква збудована з дубового дерева, фундамент кладений з каменю на глиняному розчині.

Пам’ятка датується 1759р. Дата, яка була вирізьблена на надпоріжнику зараз закрита лиштвою пізніших двостулкових дверей. Пам’ятка належить до лемківського типу церков. З північно-західної сторони церква стоїть невеличка одноярусна дзвіниця стовпової конструкції, покрита чотиригранним наметовим дахом.

Освячення храму відбулося у 1588 році на честь Архістратига Михаїла. Цілих два сторіччя по тому служила Михайлівська церква парафіянам. На початку п’ятдесятих років XVІІІ століття її з метою розширення вирішили перебудувати. Пам’ятка датується 1759р. Отож можна вважати, що в 1759 році церква народилася вдруге. Вона є пам’яткою історії, справжнім шедевром зодчества нашого краю. В

Михайлівській церкві зберігаються реєстраційні книги про народження, хрещення, вінчання, одруження і смерть місцевих жителів. Як реліквія — церковнослов’янські книги. Все це і є тим неоціненним скарбом, завдяки якому мініатюрний куточок Свалявщини має свої барву, свій особливий ореол.

Празник Собору Св. Архістратига Михаїла у мікрорайоні Бистрий — храмове свято


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь