Свалявська міська рада

Закарпатської області

Пам’ятник «Загиблим воїнам – визволителям»

Дата: 16.02.2021 17:10
Кількість переглядів: 959

В центрі Сваляви під затінковим шатром дуба–велета і задумливих лип, що є окрасою міста і гордістю свалявців, споруджено навесні 1945 року за проектом військового інженера Князєва цікавий і композиційно оригінальний пам’ятник радянським воїнам, партизанам та підпільникам, які загинули в боротьбі з фашистськими окупантами восени 1944 року на території району (пам’ятник відкрито 31 травня 1945 року).

Фото без опису

Посередині меморіального комплексу природна кам’яна брила, на стесаній лицевій стороні якої викарбовано напис: «Вечная слава героям, павшим в боях за свободу и независимость нашей Родины». Зверху – п’ятикутна зірка, вирізана з гарматної гільзи, а внизу – відлиті з бронзи автомат і лаврова гілка.

Поряд – контури саркофага з чорного полірованого мармуру і високий біло-камяний обеліск, увінчаний зіркою й оздоблений бронзовими орденами Червоного прапора і Вітчизняної війни. За обеліском і обабіч нього в чітко розташованих рядах братські могили воїнів, які полягли в боях за визволення Свалявшини.

Золотисті написи на білих мармурових плиточках могил стислі, строгі, але, нажаль, є і безіменні могили: три невідомі радянські воїни, три невідомі партизани…

Гармонійно вписуються в затишний скверик встановлені скульптури: матері з дитиною ( зліва меморіалу) і воїна (справа), який з непохитною поставою покладає на могили своїх побратимів лавровий вінок. А в підніжжі обеліска – вічний вогонь. Скромний вогник данини пам’яті і шани полеглим воїнам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.