Свалявська міська рада

Закарпатської області

У Сваляві функціонує інклюзивно-ресурсний центр

Дата: 16.04.2021 16:09
Кількість переглядів: 5077

 Фото без опису   У Свалявській територіальній громаді функціонує інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ), фахівці якого проводять корекційно-розвиткові заняття на базі ІРЦ для 82 дітей. Загалом у центрі пройшли комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку 372 дітей. 

 Інклюзивно-ресурсний центр розпочав роботу 1 серпня 2018 року. У зв’язку з проведенням реформи децентралізації ІРЦ, як і низка інших установ, був прийнятий у комунальну власність громади. 3 лютого 2021 року права засновника цієї комунальної установи своїм рішенням прийняла Свалявська міська рада. 
 «Ми надаємо послуги дітям з особливими освітніми потребами, які проживають у нашій громаді, а також дітям із сусідніх із Свалявською територіальних громад, які входили до складу колишнього Свалявського району. Більшість дітей, які відвідують ІРЦ, мають порушення мовлення, але є діти із порушенням опорно-рухового апарату, з аутичними розладами, є інші діагнози. Головне завдання інклюзивно-ресурсного центру – провести обстеження дитини з особливими освітніми потребами і сприяти тому, щоб її право на освіту було реалізовано. На практиці це означає, що наші фахівці надають рекомендації для педагогів тієї школи, яку відвідує дитина з особливими освітніми потребами. У школі мають працювати з такою дитиною за індивідуальною програмою розвитку», – розповіла директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Свалявської міської ради» Жанна Вальо.  
 У Свалявському ІРЦ працює 10 педагогічних працівників: психологи, реабілітологи, вчителі лікувальної фізкультури, дефектолог-олігофренопедагог, дефектолог-сурдопедагог і дефектолог-логопед.  Жанна Вальо наголошує: «Тільки батьки або законні представники дитини можуть обирати форму навчання для неї. Наш центр відвідують як діти, що забезпечені інклюзивним навчанням у закладах загальної середньої освіти, так і діти, які за висновком ІРЦ отримують корекційно-розвиткові та психолого-педагогічні послуги, не маючи інклюзивного навчання в закладах освіти. Обстеження у наших фахівців діти проходять індивідуально. Хтось із батьків – зазвичай, мама – разом із дитиною приходить на консультацію до педагогічних працівників нашого центру. Після того, як пройдено комплексне обстеження, впродовж 10 днів ІРЦ надає висновок і рекомендації батькам та педагогам школи щодо корекційно-розвиткових занять. Все це – при суворому дотриманні вимог конфіденційності. Подальші заняття в ІРЦ теж організовані таким чином, щоб персональні дані дитини і батьків були приховані для сторонніх. Наприклад, у графіках занять фахівців ІРЦ замість імені і прізвища відвідувачів зазначається шифроване позначення, яке відоме тільки батькам дитини і фахівцю. На заняттях, яке проводять педагогічні працівники нашого центру, можуть бути присутніми батьки або законні представники дитини. Однак, як правило, кращих результатів дитина досягає тоді, коли фахівець працює з нею наодинці. Справа в тому, що при мамі дитина часто почувається як вдома, тобто грається, відволікається і не повною мірою засвоює ті навички, які має опанувати на конкретному занятті. Тож батьки зазвичай вирішують, що для досягнення вищих результатів краще дозволити спеціалістові індивідуально займатися з їхньою дитиною».
 До ІРЦ можуть звертатися батьки дітей віком від двох років. Директор Свалявського інклюзивно-ресурсного центру Жанна Вальо під час розмови зауважила, що при виникненні будь-яких сумнівів у батьків щодо розвитку дитини, варто звернутися до фахівців центру, щоб уникнути тривожних очікувань. Спеціалісти визначать – ці підозри безпідставні чи насправді дитина потребує допомоги фахівців – медиків, педагогів, психологів. У більшості випадків виявляється, що ментальних порушень немає, а батькам слід трохи зачекати, аби дитина почала щось робити. Наприклад, трапляється малюк починає трохи пізніше говорити, ніж його ровесники. «Та все це має визначати фахівець. Якщо ж виявиться, що дитина потребує корекційних занять, то розпочати їх варто якомога раніше – тоді, коли дитині виповнилося 2 роки, а не 5-6. Чим раніше розпочати курс таких занять, тим кращого прогресу дитина досягне», – наголошує Жанна Вальо, психолог і дефектолог за фахом.  
 ІРЦ знаходиться на першому поверсі адмінспоруди за адресою: м. Свалява, вул. Визволення, 1. Тут розташовані кабінети логопеда, психолога, реабілітаційна кімната для занять із дітьми з порушеннями опорно-рухового апарату, а також клас для занять із дітьми. ІРЦ забезпечений необхідним обладнанням і дидактичними матеріалами.   

Фото без опису
 «Педагогічні працівники комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Свалявської міської ради» – висококваліфіковані креативні фахівці, які пройшли тренінги і курси задля того, аби, застосовуючи новітні методики, надавати якісні послуги дітям і допомагати їхнім батькам подолати виклики, що перед ними постають, адже дитині з особливими освітніми потребами підтримка потрібна повсякчас», – зазначила керівник ІРЦ Жанна Вальо.  

                                                                 

   Відділ загальної та організаційної роботи
 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.