Свалявська міська рада

Закарпатської області

Звіт Свалявського міського голови Григи Юрія Юрійовича

Дата: 29.09.2021 08:09
Кількість переглядів: 4400

Проведено поточний ремонт 24 вулиць громади, трьох вулиць обласного значення, розпочато капітальний ремонт вулиці Шевченка в м.Свалява – одне із ключових завдань виконано.

Фото без опису

25 жовтня 2020 року на чергових місцевих виборах мене обрано головою новоствореної Свалявської територіальної громади. Відповідно до Конституції України, пунктів 6, 7, статті 42 Закону України  «Про місцеве самоврядування в Україні» я, як міський голова, хочу сьогодні відзвітувати про роботу.
Минулий 2020 рік був насичений – без перебільшення – доленосними подіями для Свалявської громади. Згідно з розпорядженням КМУ від 13 травня 2020 р. № 572-р «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Закарпатської області» було об’єднано чотири ради в Свалявську територіальну громаду. Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» було ліквідовано Свалявський район. 
З перших днів роботи на посаді міського голови визначив для себе такі першочергові завдання:

  • збалансувати дохідну й видаткову частини бюджету громади з тим, щоб не витрачати більші суми, ніж заробляє громада;
  • розробити систему економного і ефективного використання бюджетних коштів;
  • проаналізувати фінансовий стан комунальних підприємств, якщо необхідно – провести кадрові зміни, працювати над тим, щоб підвищити рівень рентабельності суб’єктів господарювання, що належать до комунальної власності громади;  
  • провести необхідні ремонтні роботи з тим, щоб поліпшити стан доріг і вулиць у населених пунктах громади;
  • провести заміну інженерних комунікацій у місцях, де їхня зношеність регулярно ставала причиною підтоплення вулиць або інших аварійних ситуацій, які час від часу мали усувати комунальники;
  • забезпечити вищий рівень безпеки жителям Свалявської ТГ, у тому числі – екологічної. 
  • створити умови для надання мешканцям громади якісного державного сервісу, до прикладу, у Свалявському ЦНАП – адміністративних послуг; 
  • розробити стратегію розвитку Свалявської територіальної громади із залученням представників малого бізнесу та громадських організацій, працювати над залученням інвестицій у реальний сектор економіки громади.

На кожному із зазначених вище напрямків роботи вже зроблено перші кроки. 
У бюджетних установах Свалявської територіальної громади працівники отримують вчасно заробітні плати. Громада не має кредитних зобов’язань, тобто ми витрачаємо не більше, ніж заробляємо і не живемо, як кажуть, «у борг». Вжито заходів для економії бюджетних коштів, наприклад, створено на базі двох дошкільних закладів пральні, де організовано прання і прасування постільної білизни з усіх дошкільних закладів громади. 
Було проведено кадрові зміни у тих комунальних підприємствах, керівники яких не впоралися з поставленими перед ними завданнями щодо покращення роботи очолюваних ними колективів.
Було призначено виконувачів обов’язків керівників двох комунальних підприємств - КНП «Свалявська міська лікарня» та КП «Виробниче управління комунального господарства». З перших днів роботи нових керівників в очолюваних ними підприємствах відбулися якісні зміни.


Фото без опису Фото без опису 

КП «Виробниче управління комунального господарства» придбало трактор і контейнери для сміття.  Налагоджено щоденний контроль із боку керівництва цього комунального підприємства за виконаними працівниками роботами. Проведено значний обсяг робіт із підтримання в належному стані кладовищ, міського парку, скверів, зон відпочинку на території громади, благоустрій території населених пунктів. Оновлено дорожню розмітку в місті. Якісно і без зволікань здійснюється видалення та санітарна обрізка дерев. Проводиться комплекс робіт із наведення ладу на міському полігоні ТВП. Тривають роботи з модернізації мереж вуличного освітлення. Розширено абонентську базу, що дозволяє отримувати більші доходи для налагодження ефективної роботи. 

 

Фото без опису Фото без опису 

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

У КНП «Свалявська міська лікарня розроблено і затверджено нову структуру діяльності лікарні як підприємства. Проведено санітарну очистку території. Виконано ремонтні роботи в окремих приміщеннях лікарні. Вжито заходів для підвищення рівня безпеки для персоналу та пацієнтів у приміщеннях лікарні. 

Звісно, пройшло надто мало часу, щоб можна було говорити про кардинальне покращення ситуації. Разом із цим вважаю, що маємо два приклади того, як новопризначені керівники з перших днів роботи на посаді починають наводити лад і забезпечують наочні позитивні зміни у підприємствах, на роботу яких до цього було більше нарікань, ніж схвальних відгуків жителів громади.  

Завершили відновлення тротуару по вулиці Духновича (ці роботи виконали підрядники згідно з гарантією). Також ми провели коригування проєкту і розширили тротуар на цій вулиці, біля будівлі відділення поліції. 

Виконано ремонтні роботи на 24 вулицях та одній площі у населених пунктах громади. Незабаром розпочнеться капітальний ремонт вулиці Шевченка. 

Фото без опису    Фото без опису Фото без опису

Фото без опису  

Також за нашими клопотаннями спільно зі Службою автомобільних доріг у Закарпатській області було проведено поточний ремонт вулиць Мукачівської, Першотравневої і Визволення. 
Тривають роботи з благоустрою населених пунктів міста. Працівниками КП «Виробниче управління комунального господарства» було оновлено сквер на вулиці Головній, неподалік від перехрестя з вулицею Мукачівською, а також облаштовано відпочинкову зону на вулиці Духновича, наведено лад на набережній річки Свалявки в центрі міста. 
Важливим завданням для підвищення рівня комфорту жителів громади залишається впорядкування трафіку в центральній частині міста. Оновлено дорожню розмітку на вулицях, проведено заміну бордюрів та бруківки на проблемних ділянках тротуарів і проїжджої частини вулиць. Загалом, працюємо над тим, щоб там де є така технічна можливість, розвантажити вулиці міста від припаркованих автівок. Вдалий приклад: вулиця Духновича, якою тепер автотранспорту зручніше пересуватися. 
Фото без опису
 Фото без опису

За звітний період було проведено заміну інженерних комунікацій на вулицях Лесі Українки та І. Франка, що дало змогу позбутися регулярних підтоплень частини цих вулиць. 
Розпочато масштабні роботи з впорядкування території міського полігону ТВП.
Серед досягнень варто відзначити, що за сприяння міського голови разом з ГО «Еко-Свалявщина» на території громади зроблені кроки до збереження чистого довкілля, зокрема, відкрито станцію сортування та пресування сміття, на території міста розміщено контейнери для збору пластику. 
Вживаються заходи для популяризації серед жителів громади сортування сміття. До цієї роботи долучилися екоактивісти.  

Фото без опису   Фото без опису
Роботу з покращення стану транспортних артерій громади буде продовжено.
Станом на сьогодні розроблено таку проєктно-кошторисну документацію:
Капітальний ремонт тротуару по вулиці Духновича (від будівлі №2 до автостанції) у м. Свалява. 
Капітальний ремонт тротуару по вулиці Духновича (від будівлі №2 до автостанції) у м. Свалява. Коригування:
Капітальний ремонт вулиці Шевченка у м. Свалява
Капітальний ремонт дороги по вулиці Бистрянська у м. Свалява
Капітальний ремонт дороги по вулиці Зоряна у м. Свалява
Поточний середній ремонт дороги загального користування місцевого значення с071010 Дусино – Плав’я 0+000 - 2+500 Закарпатської обл. Коригування
Капітальний ремонт тротуару по вулиці Головна та по вулиці Київська (від перехрестя з вулиці Духновича до внутрішньоквартального проїзду до вулиці Київська,8) у м. Свалява
Капітальний ремонт тротуару по вулиці Визволення (від пл. Головної до межі міста) у м. Свалява
Капітальний ремонт благоустрою прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку по вулиці Головна, 21 у м. Свалява. Коригування (проєкт 2017)
Капітальний ремонт дороги по вулиці Робітнича в м. Свалява.
Здійснено фінансування місцевих/регіональних програм із міського бюджету за І півріччя 2021 року, а саме: 
• Програма харчування дітей у дошкільних навчальних закладах територіальної громади м. Свалява на 2021 рік;
• Програма безоплатного харчування учнів 1-4 класів та учнів пільгової категорії громадян загальноосвітніх навчальних закладів на 2021 рік;
• Програма соціального забезпечення та соціального захисту населення ОТГ Свалявської міської ради «Турбота» на 2021 - 2023 роки;
•    Комплексна програма розвитку фізичної культури і спорту на території Свалявської міської ради на 2021 рік;
• Програма здійснення обслуговування міського бюджету територіальної громади м. Свалява на 2021 рік;
• Програма управління комунальним майном територіальної громади міста Свалява на 2021 рік;
• Програма відзначення на території Свалявської міської ради державних та місцевих свят, історичних подій, знаменних і пам'ятних дат та інших заходів на 2021 рік;
• Програма по благоустрою та санітарній очистці на території Свалявської міської ради на 2018-2022 роки;
• Програма розвитку та вдосконалення системи надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю на 2021-2021 роки;
• Програма медичного забезпечення мешканців об'єднаної територіальної громади у разі амбулаторного лікування на 2021-2023 роки;
• Програма фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства «Свалявська районна лікарня» на 2021 рік;
• Програма розвитку земельних відносин Свалявської міської ради на 2021 рік; 
• Програма природоохоронних заходів місцевого значення на 2021-2023 роки; 
• Програма підтримки комунальної установи «Свалявський міський трудовий архів» на 2021 рік.

Важливим напрямком роботи стало створення комфортних умов у навчальних закладах громади. Особливого значення надаю забезпеченню належного харчування дошкільнят та учнів шкіл. Керівників ЗДО і ЗЗСО зобов’язано організувати збалансоване харчування з дотриманням вимог до меню у садочках і шкільних їдальнях.    

Фото без опису Фото без опису
 

 

 

 

 

 

 

Витрати на харчування у закладах освіти Свалявської міської ради складають 2007139 грн., з них 1177138 грн. спрямовуються на харчування 772 дітей у ЗДО та відповідно 830001 грн. на харчування 887 школярів у ЗЗСО. 
Важливою складовою повсякденної роботи є створення належних умов у шкільних приміщеннях.
Зокрема, зроблено поточні ремонти в:
• Свалявській гімназії №1 (заміна підлоги в приміщенні класу, ремонт санвузла, заміна сантехніки);
• Стройненській гімназії (облаштування підлоги в приміщенні класу);
• Росошанській гімназії (облаштування огорожі, встановлення вхідних воріт);
• Плав′янській початковій школі (укладання плитки в коридорі);
• Встановлено 4 сучасні витяжки для харчоблоків (в рамках впровадження системи HACCP) для ЗЗСО №1, 2, 3, 4.

Фото без опису Фото без опису
Фото без опису

Фото без описуФото без опису

У закладах дошкільної освіти:
• оптимізовано прання білизни, створено 2 опорні пральні. Розроблено графік прання білизни та узгоджено з керівниками закладів дошкільної освіти; 
• проводиться поточний ремонт спальної кімнати в закладі дошкільної освіти №2 та ЗДО №5;
• у Драчинському закладі дошкільної освіти проводиться поточний ремонт технічного приміщення.
Забезпечення соціальної підтримки жителів громади – важливе завдання для міської ради.
Заклади освіти забезпечено новим посудом для їдалень, миючими та дезінфікуючими засобами.
Фото без описуНа території громади запрацював Центр надання адміністративних послуг Свалявської міської ради, що надає понад 130 видів послуг. З метою забезпечення зручності та доступності отримання адміністративних послуг відкрито три віддалені робочі місця в с. Стройно, с. Тибава та с. Дусино, тамтешніми працівниками забезпечується надання адміністративних послуг відповідно до визначеного переліку.
Збережено мережу навчальних закладів, а також закладів охорони здоров’я і культури. Жодна установа соціальної інфраструктури не була ліквідована з ініціативи міської ради. Також одним із важливих рішень у сфері соціального захисту населення стало створення Свалявського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) для здійснення соціального обслуговування та надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання, в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування.
Безкоштовним гарячим харчуванням у закладах загальної середньої освіти охоплено учнів 1-4 класів, учнів 5-11 класів із числа пільгових категорій (учасники бойових дій; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); діти з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; діти, що мають статус «діти, потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи) загальною чисельністю – 479 учнів.
Матеріальна допомога виплачена 489 особам на загальну суму 546900 грн, з  них:
- матеріальна допомога на лікування виплачена 457 особам – 466000 грн;
- матеріальна допомога на поховання громадян, які не досягли пенсійного віку і не працювали, виплачена 27 особам – 45900 грн;
- матеріальна допомога у зв’язку з пожежею 5 особам – 35000 грн.
Після того, як були зняті карантинні обмеження, у м. Сваляві за моєї ініціативи та організаційної підтримки команди та однодумців було організовано проведення масових розважальних заходів, до яких долучилося кілька тисяч жителів і гостей громади. 
Зокрема, велелюдними було відзначення Дня молоді та 30-річчя Незалежності України. З нагоди цих свят для жителів громади було підготовлено та проведено широку концертну та розважальну програму (концерти, спортивні заходи для дітей і молоді, виставки, ярмарки тощо).  

Фото без описуФото без опису 

Фото без опису
Забезпечено участь спортсменів у спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах. Міською радою підготовлено низку розпоряджень щодо оплати за участь спортсменів у спортивних турнірах та змаганнях та нагородження переможців і призерів престижних спортивних змагань грошовими винагородами. 
На фінальному етапі перебуває розробка Стратегії розвитку Свалявської територіальної громади. Фото без описуМною проведено низку робочих зустрічей з представникам агрофірм щодо оренди земельних ділянок комунальної власності під сільськогосподарські угіддя, що тривалий час не використовуються. Дано старт реалізації проєкту «Курорт «Свалявські джерела», покликаного привернути увагу бізнесових кіл до курортно-рекреаційного потенціалу громади і дати імпульс більш інтенсивному розвитку інфраструктури гостинності на території Свалявської ТГ. Переконаний, що «Курорт «Свалявські джерела» стане драйвером розвитку нашої територіальної громади. 

Фото без описуФото без опису
Попереду – виконання завдань, передбачених Стратегією розвитку територіальної громади. Вірю: завдяки спільним зусиллям вдасться досягнути покращення рівня життя в нашій громаді. 


Коментарі:

Анонім
2021-09-30 16:04:04

Шановний Юрій Юрійович, "Якісно і без зволікань здійснюється видалення та санітарна обрізка дерев" не відповідає дійсності. Ще минулого року Свалявською міською радою було обстежено аварійні дерева по вул.Мукачівська, 35, про що було складено акт 7 від 28.02.2020р. та затверджений рішенням МВК 18 від 28.02.2020р. Роботи щодо зрізання дерев доручили КП "ВУКГ". 11.08.2020р. я звернувся листом до директора КП "ВУКГ", але відповіді не отримав. 12.04.2021р. я звернувся листом до Вас, але відповіді на жаль також не отримав. Дерева до сьогоднішнього дня так ніхто і не думає зрізати.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь