Свалявська міська рада

Закарпатської області

Свалява. Відродження: мрії починають втілюватися

Дата: 28.01.2022 18:20
Кількість переглядів: 1357

 

Фото без опису

Свалява завжди була привабливим гарним містечком з потужним потенціалом для розвитку туризму. Тут акумульовані всі можливості, аби в наш куточок могли приїздити гості не лише зі всієї України, а й Європи. Цілюща вода, гарна природа, привітні люди – все це може дати чудовий старт новому етапу розвитку міста.

 

На жаль, нам у спадок лишилось більше зруйнованого, ніж здобутого. Та інфраструктура, той вигляд Сваляви, в якому вона перебуває зараз, не просто не приваблює, а й подеколи відлякує туристів. Тому за ініціативи в.о. Свалявського міського голови Мирослави Скрипинець розпочалась робота по відродженню та повному оновленню міста. І першим важливим кроком у цьому напрямку є  створення загальної концепції паркових зон на території м. Свалява.

Фото без опису

 

ДЛЯ ЧОГО МІСТУ ПОТРІБНІ ЗЕЛЕНІ ЗОНИ ТА ВІЛЬНИЙ ПРОСТІР

 

З розвитком урбаністики зелені зони за їх функцією виходять далеко за межі «місця для прогулянок» або «легень міста», вони мають задовольняють потреби людини у відпочинку й рекреації.

 

Зелена зона не вимірюється кількісно ? це може бути великий парк, кілька дерев або невеликий сквер. Її визначає функціональність.

 

Використання спільного зеленого простору сприятиме формуванню спільноти, сусідських відносин, зменшенню відчуття самотності, підвищує інтерес до власного міста. Також охайна, освітлена і залюднена зелена зона може підвищити рівень безпеки в районі. Загалом зелені зони сприяють підвищенню престижу громади і можуть приваблювати туристів, якщо є частиною культурної або архітектурної спадщини міста. Такі громади приваблюють бізнес, що сприяє створенню робочих місць і зростанню економічного благополуччя.

Фото без опису

 

ДЕ БУДУТЬ РОЗТАШОВАНІ ЗЕЛЕНІ ЗОНИ

 

Нам важливо використовувати вже наявну соціальну інфраструктуру для озеленення і забезпечувати різноманітні типи зелених зон. При обранні локацій ми керувались кількома факторами: зручність розташування, наявні ділянки із зеленими насадженнями, цільова аудиторія відпочиваючих, вподобання та інтереси місцевих жителів. Тому запропонованим проектом передбачається проведення благоустрою наступних паркових зон:

 

- паркова зона по вул. Київська (територія навпроти залізничного вокзалу та багатоквартирного будинку №8, 4 по вул. Київська в м. Свалява), орієнтовною площею 0,700 га;

- Парк ім. І. Франка, орієнтовною площею 1,4636 га;

- сквер та алея по вул. Першотравнева (від зупинки до мосту на вул.Фізкультурна), орієнтовною площею - 0,14 га;

- сквер на розі вулиць Пушкіна та Шевченка (з обох сторін, облаштування локації на честь наших захисників та воїнів АТО та ООС), орієнтовною площею - 0,2615 га;

- сквер по вул. Шевченка (території біля музею, перед будівлею ТНЕУ та будівлею "Укрпошти"), орієнтовною площею - 0,438 га;

- сквер по вул.Чехова (набережна), орієнтовною площею - 0,050 га.

 

Головний принцип реконструкції територій, які закладений в цих всіх шести проектах – створення насамперед безпечного і зручного середовища, вільного простору, де можна відпочити та гарно провести час.

 

На нашу думку, ідеальний варіант реконструкції невеликих скверів – маленький персональний вимір для релаксу, з лавочками, зеленими насадженнями та міні-садами.

 

В сквері можна буде просто зібратись гарною компанією, пограти в настільні ігри або просто прийти відпочити після важкого робочого дня.

 

З метою створення загальної  концепції паркових зон,  реалізації ініціативи з облаштування на території громади озелененого, сучасного громадського простору, багатофункціональних зон відпочинку необхідно враховувати думку громади, місцевої влади та бізнесу шляхом публічних консультацій та громадського обговорення.

Враховуючи вищенаведене, оголошується громадське обговорення проекту, збір даних пропозицій (ідей, зауважень) щодо створення загальної концепції паркових зон на території м. Свалява, в період з 28.01.2022 по 28.02.2022 р.р. (пропозиції просимо надсилати на e-mail: arch.svalyava@ukr.net).

Пропозиції мають містити інформацію про суб’єкта їх подання (ПІБ, назву установи/підприємства/організації, посаду, контактні дані), а також бути об’єктивні, обґрунтовані і змістовні, викладати суть проблематики та пропозиції щодо загальної концепції створення громадського простору щодо влаштування паркових зон на території міста, у разі потреби містити посилання на відповідні нормативно-правові акти.

Також запрошуємо до співпраці благодійників та меценатів, які можуть зробити свій вклад у розвиток міста.

Закликаємо усіх небайдужих мешканців нашого міста долучитися до обговорення та вносити свої ідеї та пропозиції, адже наше місто повинне стати для нас найкращим і найзатишнішим!

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь