Свалявська міська рада

Закарпатської області

Сто днів роботи виконуючої обов’язки Свалявського міського голови Мирослави Скрипинець

Дата: 22.02.2022 16:26
Кількість переглядів: 1093

 

 

Сто днів роботи виконуючої обов’язки Свалявського міського голови Мирослави Скрипинець

Сто днів роботи виконуючої обов’язки Свалявського міського голови Мирослави Скрипинець

Уже 11 лютого 2022 року минуло сто днів з моменту, коли секретар Свалявської міської ради Мирослава Скрипинець приступила до виконання обов’язків очільниці Свалявської громади. Як відомо, 5 листопада минулого року екс-керівник громади Юрій Грига добровільно  склав свої повноваження після того як протягом року своєї діяльності так і не зміг якісно налагодити роботу Свалявської міської ради, в результаті чого депутати вирішили винести йому недовіру. Відтак до управлінського керма стала Мирослава Скрипинець, яка вже понад три місяці стоїть на чолі громадських процесів. 

Що вдалося зробити за цей період, які проекти планують реалізувати, з чим виникає найбільше труднощів, очільниця ТГ розповіла у своєму інтерв’ю:

– Сто днів, на Вашу думку, це «аж», чи «лише»?

– Безумовно, лише. Коли вникаєш у всі процеси безпосередньо, то розумієш, що 100 днів – це дуже мало для того, аби отримати кардинальні зміни. У нас є чимало ідей та проектів, але на їх реалізацію потрібен час. Цього вимагає законодавство. Кожен мешканець здійснює свою діяльність на свій розсуд, але в рамках чинного законодавства України, а Свалявська міська рада, як орган місцевого самоврядування, діє виключно так, як прописано у законі, й не інакше. Однак, я упевнена, що уже цього року нам вдасться уже показати, що час витрачений недарма, тож уже незабаром свалявчани та мешканці громади переконаються у цьому на власні очі.

– Не секрет, що коли Ви приступили до роботи, багато хто висловлював скептичні прогнози, мовляв, нічого у Вас не вдасться. З яким настроєм зараз приходите на роботу?

– Ставши виконуючою обов’язки очільника громади, я зрозуміла, що відтепер до моєї роботи буде прикуто багато уваги (сміється, – авт.). Я потрапила під пильне око всіх жителів громади, адже від моїх рішень наразі залежить якість їхнього життя. Депутати постійно тримають мене у тонусі, бо мають багато питань та вимог, і пильно стежать, чи правильними будуть мої дії. У колег я мусила випрацювати авторитет, бо вважаю, що гарний керівник – той, який уміє чітко ставити задачі, мотивувати, розуміти, але й вимагати. Наразі я зібрана, налаштована на конструктивну роботу, позитив і готова відповідати перед кожним жителем нашої громади.

 

Фото без опису

 

– Стежите за дописами про Вас у Фейсбук?

– Звісно, стежу по можливості, адже дуже багато часу віддається роботі. Я не зовсім розумію поведінку так званих «диванних критиків», які привертають до себе увагу просто порожніми балачками, а самі не роблять ніяких дій, аби хоч у чомусь допомогти, дати конструктивну ідею чи пропозицію. До прикладу, я зараз ініціювала ПРОЄКТ про громадські місця у Сваляві, який спрямований як на підвищення інтересу до нашого міста туристів, так і самих мешканців нашої громади. Ми розмістили інформацію про цей проект на офіційному сайті міської ради, поширили дану інформацію у соціальній мережі Фейсбук, а також подали її в ЗМІ – місцеву газу «Вісті з Свалявщини» – із проханням, аби мешканці долучилися до громадського обговорення, подали своє бачення паркових зон, підказали, що б вони хотіли отримати для себе. І який результат? Та, фактично, ніякого. Ми отримали буквально кілька відгуків від активних свалявчан, зате розкритикувати ще навіть нереалізовану ідею у фейсбуці взялися десятки, якщо не сотні жителів, багато з яких навіть не живуть у нашій громаді. От таке ставлення, відверто кажучи, дивує. Я за конструктивну критику – вона потрібна, бо відіграє роль мотиватора.

– Пригадайте, як ви починали роботу сто днів тому.

– З перших днів роботи в якості в.о. міського голови я дуже чітко усвідомила, що насправді ситуація набагато гірша, ніж ми всі про неї знали. Це стосувалося і бюджету, і внутрішніх документальних справ міського апарату, і тих моментів, які мали вже бути вирішені давним-давно. А наступним таким собі «холодним душем» для мене стало усвідомлення, що швидко я ці справи не вирішу, адже є певні процедурні термін, яких потрібно дотримуватись. Тому,попри велику кількість щоденних справ, пов’язаних із виконанням функціональних обов’язків, потрібно було планувати на перспективу. Насамперед необхідно було дати відповідь на головне питання: як нарешті домогтися очевидних змін на краще. Вважаю, що нічого так не надихає, не консолідує активних мешканців громади, як ПОЗИТИВНІ РЕЗУЛЬТАТИ. 

– За якими показниками можна судити про роботу міської влади?

– Головне завдання – наповнення бюджету, бо, не маючи достатньо фінансових ресурсів, не зможемо не те, що ремонтувати дороги й встановлювати лавочки, утримувати комунальну нерухомість (приміщення садочків, шкіл інших закладів, тощо), а й навіть виплачувати заробітню плату працівникам дитячих садочків, закладів культури та технічним працівникам шкіл. Тому одне із найбільш важливих завдань –  виконання планових показників власних надходженнях та збільшення їх для виконання інвестиційних програм нашої громади.

 

Фото без опису

 

– Назвіть десять досягнень вашої роботи за цей період.

– Перше, і чи не найважливіше, це виконання бюджету. За січень 2022 року цей показник склав 101 відсоток. Вперше за час, відколи створена Свалявська територіальна громада, маємо такий високий результат. Хоча слід зауважити, що, зазвичай, січень – доволі складний місяць у плані наповнення бюджету громади.Але нам вдалось домогтися гарного показника. Більше того, ми активно працюємо над збільшенням надходжень до дохідної частини бюджету Свалявської територіальної громади. 

Друге – працівникам бюджетної сфери вчасно виплачуються заробітні плати, забезпечено безперебійне функціонування закладів охорони здоров’я, освіти, культури, це означає, що вчасно проведено закупівлі енергоносіїв, продуктів харчування.

Третє – ми змогли посприяти тому, що Свалявська лікарня отримала так званий «ковідний пакет», питання з яким критично затягувалося. А це, в свою чергу, надало можливість нашій лікарні здійснити всі виплати по заробітній платі. Ми всі пам’ятаємо, що наші мешканці, які хворіли на «ковід», змушені були лікуватися в Мукачеві, Іршаві, Ужгороді, але не в Сваляві. 

Четверте – за період з 5 листопада до 11 лютого міською радою та комунальними підприємствами було освоєно субвенцію на придбання медичного обладнання, зокрема рентгенапарату, в сумі 2 500 000 грн., та субвенцію на погашення заборгованості з різниці в тарифах за 2021 рік КП «Водопостачання та водовідведення» в сумі 3 млн 283 тис. 211 грн.

 

П’яте – через певні причини на кінець року ми мали низку питань, які надто затягнулися і дійсно вимагали негайного вирішення. Зокрема, ми таки встигли, як того вимагало законодавство, розібратися із старостинськими округами, що дуже важливо для подальшого функціонування громади.

Шосте – ми затвердити новий склад виконкому, який ніяк не міг сформуватися протягом року діяльності попереднього міського голови. Також були обрані заступники міського голови, і в сукупності на сьогодні всі питання вирішуються швидко, оперативно та якісно. Механізм роботи міської ради нарешті запрацював майже на повну та чітко, як і мало бути ще рік тому.

Сьоме – завдяки налагодженій співпраці з депутатським корпусом ми нарешті оголосили конкурс на визначення керівника Свалявської лікарні, бо головна медична установа громади за рік часу так і не отримала постійного очільника, що, звісно, негативно впливало на її функціонування.

Восьме – ми запустили процес інвентаризації в громаді. Це було гострим питанням, яке часто піднімалося на сесіях міської ради та засіданнях колишнього виконкому, однак справа не рухалась з місця. Зараз ми активно плануємо проводити інвентаризацію, яка дасть нам багато можливостей.  Маючи повноцінну базу всіх земельних ділянок в межах громади, ми спростимо пошук потенційних земельних ділянок як для власних будівних потреб ТГ, так і для інвесторів, які зацікавляться ділянками. Також інвентаризація дасть можливість побачити, які землі не використовуються або ж використовуються нераціонально. І, окрім того, для жителів громади, які звернуться за присвоєнням кадастрового номера ділянки, скоротяться витрати.

Дев’яте – зараз у нас іде чітке налаштування роботи місцевого «комуналу». Я з упевненістю можу сказати, що новий керівник дійсно потихеньку доводить там все до ладу. Попри те, що технічна база була у надто плачевному стані, на сьогодні більшість техніки відремонтована, налагоджений контроль за витратами, працівники подеколи працюють навіть понаднормово. 

Десяте – нам також вдалося замовити послуги з розробки карти громади в масштабі 1 до 10000, яка ляже в основу розробки генерального плану. Ми зможемо чітко розуміти всю територію нашої громади: де є сільськогосподарські землі, де приватна забудова, де площі загального користування, а де є вільна земля. 

Окрім того, ми створили спеціальну комісію, яка розпочала аналіз поточного стану шкільної освіти. Таким чином ми готуємося до визначення опорних шкіл, на розвиток яких, як відомо, держава виділяє чималі кошти. 

Також ми започаткували проект «Свалява. ВІДРОДЖЕННЯ» по створенню громадських рекреаційних зон. З інших досягнень – це те, що ми змогли закупити новорічні подарунки для наших школяриків та дошкільнят, була виплачена матеріальна допомога тим, хто цього потребує, зокрема по програмі «Турбота», операційна робота міської ради йде інтенсивно. Завдяки тісній співпраці з депутатами ми оперативно готуємо та приймаємо рішення. Впродовж перших ста днів моєї роботи на посаді в.о. Свалявського міського голови було прийнято 230 рішень міської ради, 113 рішень виконавчого комітету міськради, видано 43 розпорядження міського голови. Робота кипить! (сміється, – авт.).

 

Фото без опису

 

– Як Вам співрацюється із депутатами та заступниками? 

– Я дуже рада, що співпраця у нас налагоджена. Заступники виконують свою роль дуже чітко, і завдяки цьому у нас значно збільшилась продуктивність роботи міської ради в цілому. Вони взяли на себе значну частку тих питань, які потребують першочергового вирішення, комунікують з керівниками комунальних установ та мешканцями громади. А це величезний, насправді, обсяг роботи.

Також зауважу, що лише завдяки тісній комунікації між міською радою і депутатами нам вдається чимало. Буває і критика та зауваження, проте вони приносять користь, адже ми бачимо, в якому напрямку нам краще рухатись. Є депутати, які постійно приходять та цікавляться тими, чи іншими питаннями, допомагають в тих моментах, на яких у міської ради не вистачає ресурсів. При чому, мушу відзначити, що оця згуртованість дійсно дає свої плоди і ще раз доводить, що працювати на користь громади можна лише спільними зусиллями.

– Які головні завдання Ви ставите перед собою у подальшому?

– Для мене дуже важливо, щоб Свалявська громада розвивалася саме в тому напрямку, який визначать її мешканці, а не я одноосібно, чи депутати громади. У мене, як у керівника, є своє бачення, у депутатів міської ради – своє. Разом із тим, якщо йдеться про принципові, найбільш значущі питання, на моє переконання, своє слово мають сказати жителі громади. Саме для цього, відколи я приступила до виконання обов’язківСвалявського міського голови, проводимо в міській раді консультації з жителями громади, які мають активну громадянську позицію, вболівають за розвиток громади й беруть участь в обговореннів соцмережах актуальних питань, що стосуються різних аспектів життєдіяльності Свалявської ТГ. 

Для того, аби мешканці громади могли активно долучитися до роботи Свалявської міської ради, депутатським корпусом за моєї ініціативи було прийнято принципове Рішення «Про створення Громадської ради при Свалявській міській раді». Тому, користуючись  нагодою, прошу всіх активних мешканців Свалявщини долучитися до цієї ініціативи.

 На моє переконання, об’єднавши зусилля, можемо крок за кроком досягти мети – перетворити громаду на таку, яка динамічно розвивається. І, що важливо,як місцеві жителі мають добре почуватися вдома, так і приїжджих треба зацікавити, щоб їм захотілося погостювати у нас. Тому ми маємо намір проводити ремонти об’єктів соціальної інфраструктури, а також доріг, забезпечити якісні послуги, які надають ЦНАП та інші структурні підрозділи міськради. На належному рівні мають функціонувати заклади охорони здоров’я, освіти, культури.   

 

Фото без опису

 

– А можете назвати по пунктах, які плани плануєте реалізувати вже у найближчому майбутньому?

– Ну, по-перше, ми повернулись до перегляду питання щодо долучення до меморандуму з іншими громадами стосовно сміттєпереробного заводу, що будуватимуть у Полянській громаді. Вже на найближчій сесії буде винесено це питання на розгляд депутатів, адже попередній міський голова Юрій Грига одноосібно вирішив цей меморандум не підписувати. При чому проблема сміттєзвалища у Сваляві минулого року загострилась не на жарт. Звісно завдяки зусиллям активних депутатів сміттєзвалище було значно розчищене, проте потрібно вирішити, як зробити так, аби сміття не накопичувалось і надалі. Тому ми будемо піднімати це питання в обов’язковому порядку. 

По-друге, у нас заплановані ремонтні роботи у кількох закладах освіти, які потребують цього найбільше. Ми й надалі будемо подавати проекти на програми від ДФРР, щоб залучити фінансування для потреб громади. 

По-третє, ми розпочали підготовку до подання заявки на гранти, які зможуть надати фінансування для реконструкції нашої Бистрянської церкви яка є цінною історично-архітектурною пам’яткою. Ця унікальна споруда є «родзинкою» нашої громади, тому потрібно прикласти максимальних зусиль, аби її зберегти для наших нащадків.

По-четверте, актуальним лишається питання доріг, адже у нашій громаді, та в Сваляві зокрема, є вулиці, які потребують нагального відновлення. Ми будемо активно працювати, аби як залучити кошти, так і знайти їх у місцевому бюджеті, щоб нарешті ці питання закрити.

По-п’яте, згідно Стратегії розвитку громади, ми активно працюємо над розвитком туристичної привабливості нашої громади, адже це є запорукою додаткових надходжень у бюджет. Вищезгадані громадські рекреаційні зони – це лише початок. Незабаром ми презентуємо нові ідеї, поки не буду їх розсекречувати, але переконана, що вони будуть цікавими та вигідними для наших свалявчан.

По-шосте, ми плануємо вже цього року перенести МАФи, розташовані перед залізничним вокзалом. Для цього наразі йдуть переговори з підприємцями, аби питання вирішилось з вигодою для обох сторін: місто отримає вільну територію, а підприємці за можливості міської ради та за їх бажанням зможуть реалізовувати свою продукцію в інших місцях без втрати доходу.

По-сьоме, ми плануємо цього року взяти участь в програмі від ДФРР та державній програмі «Питна вода», щоб залучити фінансування для потреб громади в частині співфінансування по ПКД на будівництво мережі водопостачання житлового масиву «Табли» (вулиці Тацея, Старолюбовнянська, Б. Хмельницького, Свиди, Молодіжна, Затишна), що у Сваляві, щоб забезпечити жителів цих вулиць водою для господарсько-питних та протипожежних потреб; а також реконструкцію водопровідної насосної станції по вулиці Донського та мереж водопостачання та водовідведення вулиці Я. Мудрого в м. Свалява, 

По-восьме, ми плануємо цього року почати ремонт наявних тротуарів та капітальне будівництво нових тротуарів у Сваляві, якщо депутатський корпус погодить такі кошти.

По-дев’яте, ми плануємо цього року почати капітальне будівництво шести паркових локацій в Сваляві, якщо депутатський корпус погодить такі кошти. При чому, у нас вже є меценати та спонсори, які готові профінансувати деякі з цих зон.

По-десяте, ми плануємо цього року зробити проектно-кошторисну документацію на наш стадіон і, по можливості, здійснити капітальне будівництво спортивного комплексу в Сваляві, якщо депутатський корпус погодить такі кошти. Ці роботи планується здійснити за рахунок коштів Свалявської міської ради, а левову частку – за рахунок державного бюджету.

Це, напевно, такий невеликий перелік планів на найближчий час. Він, безумовно, буде збільшуватись, оскільки ми тепер створили Громадську раду, куди увійдуть активні мешканці нашої громади. І в них, я переконана, є ще свої ідеї, тож ми будемо відштовхуватись від того, що потребуватимуть наші свалявчани. 

Хочу ще раз наголосити, що я, як тимчасова очільниця громади, завжди готова до спілкування, тому зі своїми пропозиціями та зауваженнями можна звертатися до мене безпосередньо.

 

Фото без опису

 

– Хочемо повернутися до паркових зон, про які згадували. Нещодавно Ви винесли на обговорення учасників «круглого столу» проєкт щодо проведення благоустрою паркових зон. Наразі на сайті міської ради триває обговорення громадськістю цієї пропозиції. Чому Ви зробили акцент саме на парках і скверах?

– Для кожного міста важливо мати достатню кількість зелених насаджень для того, щоб люди почувалися в ньому комфортно. А в часи пандемії, на мій погляд, це – необхідність. За два попередні роки всі ми відчули на собі, що таке  карантинні обмеження. Тому необхідно створити умови для того, щоб мешканці громади могли прогулятися на свіжому повітрі. І, звісно,краще, коли такі прогулянки відбуватимуться на територіях із гарним ландшафтним дизайном, продуманим зонуванням. 

Облаштовані паркові зони мають бути не тільки територією, на яких виконано роботи з благоустрою, а й такими собі оазами для проведення змістовного дозвілля, своєрідними магнітами, які притягуватимуть молодь, представників інших поколінь, де можна бути поспілкуватися, пограти, наприклад, у шахи або настільний теніс. Тож проєкт «Свалява.ВІДРОДЖЕННЯ: мрії починають втілюватися» передбачає облаштування різних цікавих локацій – для занять спортом, ігор, творчості, розміщення ярмаркових павільйонів на період, коли у місті проводитимуться фестивалі та інші івенти. Оригінальні ідеї, втілені в межах шести паркових зон, покликані привабити чисельних туристів, які приїжджають на відпочинок до оздоровниць та готелів Свалявщини. 

 

– Чи планує міська рада сприяти зростанню інтересу до Свалявської громади з боку відпочиваючих і шанувальників зеленого туризму?

– У мене є чітке розуміння, що рухатися в цьому напрямку маємо спільно з креативною молоддю, творчою інтелігенцією, підприємцями, які матимуть ширші можливості для самореалізації. Мені приємно, що вже є приклади, коли до популяризації іміджу Сваляви, як курортного міста, долучаються креативні, ініціативні підприємці, митці. Ціную внесок у цю справу художника Віталія Дороша, кондитера Мирослави Голонич, майстрині та власниці еко-бренду Тетяни Прожегач. Наразі у міській раді працюємо над розробкою комплексу заходів, покликаних привернути увагу ділових кіл, органів самоврядування з інших регіонів України та з-за кордону до туристичного потенціалу Свалявської громади. Запрошую всіх, хто має ідеї щодо розвитку Свалявської ТГ як популярного серед гостей Закарпатття куточка Срібної Землі, до співпраці. 

– Ваш проект «Свалява. ВІДРОДЖЕННЯ», безумовно, може стати поштовхом для туристичного розвитку. Але, напевно, не всі свалявчани розуміють, що він дасть саме їм, окрім нових зелених насаджень…

– Як би дивно не звучало, але проект по облаштування громадських просторів цікавий як пересічним жителям, так і підприємцям. Тут все взаємопов’язане. Ми отримаємо не просто кілька лавочок, гарні клумби та деревця. Наші зони продумані таким чином, що кожна з них буде маленьким світом, з його настроєм і спрямуванням. 

Якщо нам вдасться втілити задум у життя, а я в цьому впевнена на сто відсотків, то поява рекреаційних локацій дасть нам можливість запустити туристичний двигун – ми зможемо проводити гарні, яскраві, цікаві заходи, фестивалі, концерти, гастрономічні івенти, які і є об’єктом уваги туристів, гостей з інших міст чи навіть країн. Наплив приїжджих гостей дасть змогу показати себе нашим підприємцям, майстрам, митцям представити і реалізувати свою продукцію. У нас є чимало власних красивих, ароматних, смачних, яскравих «фішок», про які просто не знають. А ми ж дамо можливість показати себе, свої вироби, витвори, і змусити говорити про них у різних куточках країни. А збільшення доходів підприємців, в свою чергу, дасть можливість розвивати малий і середній бізнес, який сплачуватиме податки і працюватиме з новими силами. Ось так, здавалось би, простий парк, а він насправді може стати гарним двигуном для всього міста…

 

Фото без опису

 

 

Фото без опису

 

– Що, на Вашу думку, потрібно чекати жителям Свалявщини?

– Вирішуючи будь-яку проблему чи питання, я завжди на перше місце ставлю громадську думку. Тому лише вона є для мене вказівником, у якому напрямку рухатись далі. Усі проекти рішень, які будуть розроблятися та подаватися міською радою на обговорення депутатами, готуватимуться тільки після аналізу пропозицій від активних громадян.

Вважаю, що ті, хто працює на керівних посадах в органах місцевого самоврядування, не повинні діяти всупереч волі громади. А ще жителям Свалявської ТГ слід очікувати на гарні новини і зміни на краще (посміхається. – авт.). Переконана, завдяки спільним зусиллям у нас все вийде. Рухаємося до нових досягнень і перемог задля добробуту громади!

 

Фото без опису

 

 

Фото без опису

 

 

Фото без опису

 

 

Фото без опису

 

Джерело: https://svaliava.rayon.in.ua/topics/488565-sto-dniv-roboti-vikonuyuchoi-obovyazki-svalyavskogo-miskogo-golovi-miroslavi-skripinets


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь