Інформаційно-роз'яснювальна робота по профілактиці ботулізму
Ботулізм – гостре інфекційне смертельно небезпечне захворювання, яке викликається бактерією ботулізма та продуктами її життєдіяльності, які викликають тяжке ураження нервової системи. Бактерії виробляють одну з найсильнішу у природі отруту – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає всього 0,3 мк. Ферменти в кишковому тракті на ботулотоксин не діють, він всмоктується в кров і осідає в різних відділах нервової системи.
Бактерії ботулізму знаходяться в грунті, річковому мулі, піску, утворюють спори, які надзвичайно стійкі до впливу хімічних та фізичних факторів.
Джерелом захворювання є домашні м'ясні консерви, солона і копчена риба, а також вода, харчові продукти, заражені ґрунтом, кишковий вміст риб і птахів.
Основний шлях зараження– харчовий.
Харчовий ботулізм розвивається в результаті вживання продуктів, до яких потрапила бактерія ботулізму , в результаті її життєдіяльності, накопичився ботулотоксин. Зовнішній вигляд та смак харчового продукту при цьому не змінюється. Інкубаційний період триває від кількох годин до 3-5 днів.
Початок захворювання багато в чому нагадує клініку гострого отруєння. Різкий біль у животі, блювання, пронос змінюється закрепом, живіт вздутий, відчувається загальне нездужання, підвищується температура. Крім шлунково-кишкових симптомів, з'являються порушення зору та розлади в нервовій та дихальній системах. Хворий скаржиться на відсутність чіткості зору, наявність «мушок», сітки перед очима і розмитість контурів. Характерним у цьому випадку є «синдром далекозорості» – хворий погано бачить близько розташовані об'єкти й дуже чітко – далеко розташовані.
Наростає задишка, дихання прискорене, стає поверхневим. Сердцебиття прискорюється.
При відсутності лікування симптоми наростають, порушується ковтання, з'являється сухість в роті, голос стає слабким, наростає м'язова слабкість, навіть може бути параліч кінцівок, з'являється двоїння в очах і важкість у віках.
Долікарська допомога – промивання шлунка, прийом ентеросорбентів, сифонна клізма. Чим раніше буде розпочато лікування ботулізму в людини, тим сприятливішим буде результат.
При ранній діагностиці сироватка від ботулізму має максимальну дію.
Специфічне лікування полягає в призначенні протиботулінічної сироватки. Застосування її особливо ефективне в перші три дні після початку захворювання.
Відновлення після ботулізму відбувається дуже повільно. Передусім це стосується м'язової сили і очних проявів. Порушення з боку центральної нервової системи і роботи внутрішніх органів, як правило, проходять безслідно. У важких випадках можливий розвиток ускладнень, що приводять до смерті.
Потенційно небезпечні продукти харчування, які можуть призвести до захворювання на ботулізм:
- домашні консервовані гриби;
- м'ясна домашня консервація;
- в'ялена риба (збудник ботулізму в рибі гине лише при термічній обробці );
- домашні ковбаси;
- продукти без належної термічної обробки.
Ботулотоксин руйнується при кип'ятінні протягом 30-40 хвилин. Сіль, цукор, оцет на життєдіяльність бактерії не впливають. Бактерія розвивається за умов відсутності кисню, тобто в закритій консервній банці.
Профілактика ботулізму:
- в домашніх умовах краще не консервувати м'ясо і рибу;
- при консервації овочів, фруктів, ягод, грибів добре їх відмити від часток грунту;
- не консервувати давно зібрані, частково зіпсовані овочі, фрукті, ягоді, гриби;
- не нехтувати правилами домашнього консервування, дотримуватись температурного режиму та часу кип'ятіння;
- не вживати прострочені продукти;
- не купувати домашню консервацію з рук;
- консервацією з порушеною герметичністю не вживати;
- пам'ятати, що наявність ботулотоксина в консервованому продукті не змінює його смакові якості
Свалявський відділ ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області