Свалявська міська рада

Закарпатської області

ПАМ’ЯТКА безпеки харчування в умовах аварійного відключення електроенергії

Дата: 28.12.2022 17:14
Кількість переглядів: 280

 

ПАМ’ЯТКА

 

безпеки харчування в умовах аварійного відключення

електроенергії

 

У період воєнних дій на території України все частіше виникає ситуація, коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж, або коли відбувається віялові відключення систем електропостачання.

На сьогоднішній день постійні відключення електроенергії є проблемними для багатьох виробників харчових продуктів, адже йде мова про збереження роботи підприємства та забезпечення умов виробництва, а це - зберігання сировини, дотримання технологічних процесів, зберігання готової продукції тощо. Особливо критичною ситуацією є відсутність електроенергії для виробників замороженої харчової продукції. Тому, щоб зберегти продукцію підприємства закуповують генератори або ж відшукують партнерів по бізнесу, які приймуть її на зберігання. В будь-якому випадку відключення світла для виробництва - це надзвичайна ситуація, адже на підприємстві процес виробництва триває постійно.

Особливу увагу потрібно звертати, як продавцям так і покупцям при збереженні продуктів, які швидко псуються при порушені холодового ланцюга. Продавцям та реалізаторам продуктів харчування потрібно постійно слідкувати за температурним режимом холодильних камер, морозильних камер та вітринних холодильників, де тривале аварійне вимкнення електроенергії може призвести до псування продуктів харчування. Керуючись статтею 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», в разі виявлення реалізаторами розморожених продуктів, які не відповідають органолептичним властивостям, потрібно вилучити з обігу та продажу, та як повторному заморожуванню вони не підлягають.

Рекомендуємо для торгівлі таких продуктів, при щоденних та довготривалих відключеннях електроенергії придбати генератори для забезпечення безперебійної роботи та функціонування холодильних установ.

З огляду на ситуацію, яка складається через відключення систем енергопостачання Мукачівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області рекомендує операторам ринку:

-  розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;

- при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання). Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;

- забезпечити дотримання гігієнічних вимог;

- забезпечити лабораторний контроль готової продукції;

- по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії;

- для зменшення ризиків для підприємства одночасної втрати всієї продукції провести її перерозподіл по різних складах;

- запастися генераторами та іншими енергоносіями на випадок відключень електроенергії;

- переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації.

Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників та суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням, транспортуванням та обігом харчових продуктів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь