Свалявська міська рада

Закарпатської області

БЕРЕЖІТЬ ВЛАСНИХ СВИНЕЙ ВІД АЧС

Дата: 18.04.2024 09:35
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

БЕРЕЖІТЬ ВЛАСНИХ СВИНЕЙ ВІД АЧС

Відповідно до даних Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, в Україні починаючи з 2012 року продовжують реєструвати випадки захворювання свиней на АЧС, так з початку цього року зареєстровано 8 (вісім) випадків: 5 випадків серед диких свиней, 3 в приватному секторі (618 випадків з 2012 року), наша область залишається благополучною по АЧС, останні випадки реєструвались минулого року – серед диких свиней Перечинського та Ужгородського районів в урочищах «Сухорина», «Кругла» та «Стара Клокотива». На території Мукачівського району останній випадок відмічено 2017 року в приватному секторі с. Нижній Коропець та с. Павшино. Завдяки злагодженим діям вдалось вчасно локалізувати вогнища та не дати збуднику поширитись на ще більші території та завдати ще більших економічних збитків, адже уразі підтвердження АЧС, свинопоголів’я в радіусі 3-х км від осередку захворювання повинно бути знищене.

Для попередження занесення збудника АЧС у власні господарства, Мукачівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області нагадує:

 Чума свиней африканська (ЧСА, АЧС, хвороби Мантгомері) вірусне захворювання домашніх та диких свиней, не піддається лікуванню, зупинити поширення вірусу можна лише жорсткими карантинними заходами, які призводить до значної економічної шкоди, оскільки все свинопоголів’я в осередку захворювання повинно бути знищене. Особливістю, вірусу ЧСА, що циркулює у східній Європі та в Україні зокрема - є його здатність зумовити смерть майже усіх заражених тварин (висока патогенність), але низький ступінь заразності (низька контагіозність), тому й не має ознак швидкого поширення хвороби в стаді сприйнятливих тварин. Тобто, ЧСА повільно поширюється в стаді та можуть пройти тижні, а то й місяці, до того, як інфікуються усі сприйнятливі тварини. Але, усі тварини, що заразились ЧСА загинуть. Для людей ЧСА – безпечне.

Що ж, зробити щоб вберегти власних свиней від вірус АЧС? Потрібно дотримуватись простих рекомендацій:

  • Утримуйте свиней в закритому режимі. Зачиняйте двері до свинарника, на вікна встановіть антимоскитні сітки, адже вірус АЧС передається від свині до свині, через ґрунт, корма, обслуговуючий персонал, бродячих тварин, птахів, комах...
  • Регулярно здійснювати очищення та дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині. Найдоступнішим засобом для домашньої дезінфекції, може бути «Білизна», «Доместос» та інші. Встановіть та просякніть даним розчином килимок перед входом до свинарника – і щоразу витирайте об нього ноги. Для очищення приміщень використовуйте закріплений інвентар та не використовуйте його для інших цілей та в інших місцях.
  • Всередині та зовні свинарника встановіть мишоловки.
  • Не використовуйте для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
  • Для догляду за тваринами використовуйте спецодяг. Змінне взуття постійно повинно стояти за порогом свинарника. Перед тим, як йти до свинарника мийте руки з милом.
  • Не дозволяйте відвідування тваринницьких приміщеннь стороннім особам.
  • Не купляйте тварин та м’ясні продукти у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
  • Не згодовуйте свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою. Закуповуйте корми в облаштованих місцях та вимагайте від продавців супровідні документи, що гарантують їх якість та підтверджують місце походження.
  • Після відвідування лісу, полювання перш ніж зайти до тваринницьких приміщень (свинарників) повністю переодягніться.
  • За можливості утримуйтеся від приватних поїздок до країн та зон, в яких зареєстровано африканську чуму свиней, в жодному разі не перевозьте з неї тварин і продукцію тваринного походження.
  • Обов’язково забезпечуйте доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  • При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно зверніться до представників державної служби ­ветеринарної медицини.

Пам’ятайте! При підозрі на АЧС краще перестрахуватись, сповістіть фахівця та будьте спокійні та здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь