Свалявська міська рада

Закарпатської області

КП "Водопостачання та водовідведення" Свалявської міської ради інформує

Дата: 10.06.2024 14:33
Кількість переглядів: 264

 

 

 

Фото без опису

 

До відома споживачів послуг

КП «Водопостачання та водовідведення» Свалявської міської ради

Вкотре хочемо поінформувати вас та надати відповіді на найбільш поширені питання щодо діяльності нашого підприємства та формування тарифів на наші послуги.

1. Питання: Скільки зараз потрібно платити за водопостачання та водовідведення?

Відповідь: з 01.06.2024 року для категорії споживачів «населення» тариф на водопостачання складає 29,48грн. з ПДВ за 1м3, на водовідведення – 29,48грн. з ПДВ за 1м3 ( 11,74грн. з ПДВ за 1м3 водовідведення для категорії «населення» відшкодовує Свалявська міська рада). Крім цього нараховується плата за абонентське обслуговування в таких розмірах: водопостачання – 16,82грн. з ПДВ за місяць, водовідведення – 15,00грн. з ПДВ за місяць. Отже тариф на водопостачання та водовідведення розраховано на 1м3, тобто місячна плата за водопостачання та водовідведення залежить від кількості спожитої води, а абонентська плата є фіксованою платою за місяць і не залежить від кількості спожитої води за місяць чи кількості мешканців, які проживають в будинку (квартирі).

Приклад 1. Абонент за місяць спожив 10м3 води, водовідведення не має. Скільки повинен сплатити даний абонент?

            Водопостачання –  тариф   -       10м3 х 29,48грн.=294,80грн.

                                               абонплата                                       16,82грн.

                                               Разом                                             311,62грн.

            Водовідведення                                                                        0грн.

                                               ВСЬОГО ДО СПЛАТИ                    311,62грн.

Приклад 2. Абонент є споживачем  водопостачання і водовідведення, і за місяць спожив 5м3 води. Скільки повинен сплатити даний абонент?

            Водопостачання – тариф   -         5м3 х 29,48грн. = 147,40грн.

                                              абонплата                                         16,82грн.

                                              Разом                                               164,22грн.

            Водовідведення -  тариф   -         5м3 х 29,48грн. = 147,40грн.

                                              абонплата                                         15,00грн.

                                              Разом                                               162,40грн.

                                             ВСЬОГО ДО СПЛАТИ                      326,62грн.

2. Питання: Ким встановлюється розмір плати за абонентське обслуговування?

Відповідь: абонентська плата за законодавством не є комунальною послугою, тому розраховується та затверджується наказом по підприємству. Також слід зазначити, що Кабінетом Міністрів України встановлено граничний розмір плати за абонентське обслуговування, який складає 42,93 грн. за кожну послугу. Абонплата КП «ВВ» складає 34,9% та 39,2 % від гранично допустимого розміру.

3. Питання: Чому ми раніше не сплачували абонентську плату, а тепер повинні сплачувати?

Відповідь: Ми і раніше сплачували, тільки до 01.06.2024 року ці витрати були включені до тарифу на водопостачання та водовідведення, а з 01.06.2024 року розраховуються окремо (див.п.3 таблиці)

4. Питання: Чи не будемо ми сплачувати абонентську плату два рази – і в тарифі, і окремо?

Відповідь: ні, до складу витрат включених до тарифу не входять витрати на абонентське обслуговування ( витрати на збут).

5. Питання: Які витрати підприємства входять в тариф на водопостачання та водовідведення, а які в плату за абонентське обслуговування?

Відповідь: В тариф на водопостачання входять всі витрати, пов'язані із забезпеченням споживача водою (забір води, фільтрування, знезараження, транспортування трубопроводами, контроль якості води, утримання мереж та технологічного обладнання), на водовідведення входять всі витрати на відведення стоків від споживача (транспортування стоків самоплинними колекторами, перекачування насосними станціями напірними колекторами до каналізаційних очистних споруд, очищення стоків до нормативних показників, контроль якості очищення, утримання мереж, технологічного обладнання, споруд). В абонентську плату входять витрати по роботі із споживачами послуг (договірні відносини, ведення обліку наданих послуг в кількісному та грошовому виразі, контроль оплати послуг, претензійно-позовна робота).

6. Питання: Чому «водоканал» вирішив зробити цей поділ?

Відповідь: це рішення базується виключно на законодавчих актах (Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017р. №2189-VIII, Постанова КМУ від 21.08.2019р. №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг») і жодним чином не обумовлено бажанням чи не бажанням КП «ВВ».

7. Питання: Чи можна отримати субсидію на плату за абонентське обслуговування?

Відповідь: Так, абонентська плата включається в розрахунок субсидії.

8. Питання: Чи є різниця в розмірі абонентської плати в залежності від категорії споживача (індивідуальний житловий будинок, багатоквартирний будинок, юридична особа)?

Відповідь: Ні, всі категорії споживачів сплачують фіксовану місячну плату, за винятком створення колективних споживачів – в такому випадку абонентська плата не сплачується?

9. Питання: Що таке колективний споживач і чому в такому випадку індивідуальні споживачі не сплачують абонентської плати?

Відповідь: Колективний споживач – це об’єднання споживачів (ОСББ, житлово-будівельні кооперативи, громадські організації, тощо), які встановили загальний вузол комерційного обліку (загально-будинковий лічильник) та уклали договір з КП «ВВ» як колективний споживач. В такому випадку індивідуальні споживачі не сплачують абонентську плату, адже вони перестають бути абонентами КП «ВВ», плату за водопостачання та водовідведення вони здійснюють на розрахунковий рахунок «Колективного споживача» (ОСББ, ЖБК, ГО, тощо), а «Колективний споживач» оплачує загальну вартість послуг, отриманих мешканцями на підставі показів загально-будинкового лічильника.

10. Питання: Чому питання тарифів не обговорюється з громадою?

Відповідь: обговорення проводилися 9 та 13 березня 2024 року у великому залі Свалявської міської ради, всі охочі мали можливість наживо задати питання керівнику КП «ВВ», на жаль зголосилася дуже мала кількість громадян. Крім того, у відповідності до «Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності», затвердженого наказом Міністерства регіонально розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України від 05.06.2018р. №130, КП «ВВ» оприлюднило на сайті Свалявської міської ради інформацію про намір зміни тарифів, згідно якої всі охочі мали можливість протягом 10-ти днів надавати свої зауваження та пропозиції. Жодного питання, зауваження чи пропозиції не поступило.

Вкотре звертаємо увагу, що КП «Водопостачання та водовідведення» і надалі буде сповідувати принцип прозорості та відкритості,  і в подальшому будемо інформувати вас щодо діяльності підприємства.

 

З повагою адміністрація КП «ВВ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.